Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen bij coöperaties geen bijzaak

Persbericht van MVO Nederland

Coöperatieve ondernemingen zien maatschappelijke verantwoordelijkheid niet als bijkomstigheid, maar als vertrekpunt. Ook de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog op de agenda staan. Het kenniscentrum van een vijftigtal coöperatieve ondernemingen in de agribusiness en in de financiële dienstverlening is onlangs partner geworden van MVO Nederland. Hiermee committeert de NCR zich binnen de coöperatieve sector aan het voortdurend aandacht vragen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ruud Galle, directeur van de NCR, licht het partnerschap met MVO Nederland als volgt toe: "De duurzaamheiddiscussie heeft hier en daar al geleid tot een hernieuwde ondernemingsethiek. Dat is vooral waarneembaar bij coöperaties. Niet verwonderlijk, omdat die gelet op hun specifieke opdracht niet gaan voor een verdere economisering van de maatschappij, maar voor een vermaatschappelijking van de economie. Binnen het verband van MVO Nederland willen wij hier graag met anderen verder invulling aan geven." Rabobank, CONO Kaasmakers, Achmea, Cosun, DPA, FloraHolland, Windunie Trading en Univé Verzekeringen zijn coöperaties uit het partnernetwerk van MVO Nederland die zijn aangesloten bij de NCR.

MVO bij coöperaties
De P van planet is vooral bij de land- en tuinbouwcoöperaties goed bekend. Juist hier gaat het bij uitstek om natuur, dieren, voedselvoorziening en welzijn. 'Groene duurzaamheid' krijgt bij coöperatieve ondernemingen alle aandacht door hun oriëntatie op de lange termijn.
Coöperatieve ondernemingen investeren met hulp van hun leden in een langetermijnstrategie. De P van profit heeft bij coöperaties dus een speciale - duurzame - betekenis. Winst is geen doel, winst is een middel en maakt investeren in de toekomst mogelijk.

Coöperaties duurzaam aan de slag
Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, verwelkomt de NCR in het partnernetwerk van MVO Nederland: "Bij MVO gaat het om een integrale vertaling van 'people, planet en profit' in alle aspecten van de onderneming. Vorig najaar heeft MVO Nederland een website geopend over de stand van zaken op het gebied van MVO in de agribusiness. Het onderzoek betreft bijna alle agrarische deelsectoren: van zuivel, vlees en akkerbouw tot diervoeders, groente en fruit. Conclusie: de Nederlandse agri- en foodsector is volop bezig met het verduurzamen van zijn producten en bedrijfsprocessen. Recente studies van de Erasmus Universiteit en het EIM tonen aan dat bedrijven die hierin voorop lopen aanzienlijk betere resultaten boeken dan behoudende ondernemingen. Alle reden om juist als coöperatie van deze studies goed kennis te nemen. Coöperaties als CONO Kaasmakers, Rabobank en Achmea zijn uitstekende voorbeelden van bedrijven die MVO op een structurele en integrale manier oppakken."


---

MVO Nederland
MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met MVO-ambitie. Haar streven: MVO een vanzelfsprekende zaak maken voor alle ondernemers in Nederland. Sinds de oprichting in 2004 is MVO Nederland uitgegroeid tot hét startpunt voor alle ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en daarover van gedachten willen wisselen met gelijkgestemden, brancheorganisaties, de overheid en/of NGO's. Het partnernetwerk van MVO Nederland telt inmiddels ruim 1.600 bedrijven en organisaties. Elke maand komen daar 50 partners bij. Deze ondernemingen komen uit alle sectoren en variëren van eenpersoonsbedrijven tot multinationals. MVO Nederland faciliteert haar achterban met kennis en inspiratie over de volle breedte van het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2011 zijn er speciale activiteiten op het terrein van slimmer samenwerken, sociale innovatie en het nieuwe werken. Ook aan arbeidsparticipatie van mensen die het op de arbeidsmarkt moeilijk hebben, wordt door MVO Nederland in 2011 extra aandacht besteed. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl. Meer informatie over de stand van zaken op het gebied van MVO in de agribusiness: www.mvoindeagribusiness.nl.

NCR
De NCR is een vereniging van coöperatieve ondernemingen werkzaam in de land- en tuinbouw en in de financiële dienstverlening. De NCR fungeert als coöperatie-expertisecentrum ten behoeve van haar leden. Hoofdtaak is het verzorgen van uitwisseling van kennis over de coöperatieve ondernemingsvorm. Onderling contact tussen de leden is van groot belang voor kennisdeling. De NCR faciliteert dit. De NCR is dan ook een platform voor bestuurders, commissarissen en directieleden van de aangesloten coöperatieve ondernemingen. In Nederland biedt dit platform gelegenheid aan de hele agribusiness om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld bij symposia of de Coöperatiedag. Meer informatie over de NCR treft u aan op www.cooperatie.nl.

Fotobijschrift: Ondertekening manifest door directeur NCR, Ruud Galle (links) en Willem Lageweg, directeur MVO Nederland (rechts).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.mvonederland.nl



Razende Robot Reporter