Gemeente Alkmaar


Raad van State: burgemeester mag Achterdam-ramen sluiten

Alkmaar, 20 juli 2011

De Raad van State heeft op 20 juli geoordeeld dat de burgemeester van Alkmaar de exploitatievergunning voor 92 prostitutieramen op de Achterdam terecht heeft geweigerd op grond van de Wet Bibob. Burgemeester Piet Bruinooge is verheugd dat de Raad van State hem na bijna vier jaar juridisch steekspel in het gelijk heeft gesteld. `De Raad van State is van mening dat ik mijn besluit voldoende heb gemotiveerd dat ernstig gevaar bestaat dat de exploitatievergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Daarnaast stelt de Raad dat ik - op grond van de resultaten van het Bibob-onderzoek - mocht aannemen dat verschillende panden aan de Achterdam met crimineel geld zijn gekocht.'

Op 31 december 2007 liep de vergunning van VOF Maatschap Nool cs af voor het exploiteren van de seksinrichtingen aan de Achterdam te Alkmaar. Burgemeester Piet Bruinooge besloot op 27 oktober 2008 tot sluiting van het prostitutiebedrijf Nool op de Achterdam. Het besluit is onderdeel van een pakket maatregelen om de overlast van prostitutie op de Achterdam en de criminaliteit in dat gebied terug te dringen. Naast de toepassing van de Wet Bibob bestaan de maatregelen verder uit: aanpak van mensenhandel, het aanscherpen van vergunningvoorwaarden, aanpak van de overlast, uitbreiding van cameratoezicht, opvangmogelijkheden in een prostitutiezorgcentrum en een ruimtelijke ordeningsprocedure. Om deze aanpak mogelijk te maken heeft de gemeenteraad van Alkmaar op 5 juli 2007 het beleid Aanpak prostitutie Alkmaar vastgesteld.

Crimineel geld
Het Landelijk Bureau Bibob heeft in 2008 de burgemeester geadviseerd om de nieuwe vergunning niet te verlenen omdat de verschillende panden op de Achterdam zouden zijn gekocht met crimineel geld waaronder een deel van het losgeld dat is betaald bij de ontvoering van Heineken in 1983. De exploitant zou in een zakelijk samenwerkingsverband staan met de eigenaren van de panden die op hun beurt verdacht worden van witwassen en heling. De exploitant en de eigenaren van de panden kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Alkmaar. Die oordeelde in november 2009 dat er onvoldoende bewijs was om de exploitant op grond van het Bibob advies een nieuwe vergunning te weigeren. Er was naar het oordeel van de rechtbank niet bewezen dat de panden waren gekocht met crimineel geld; het zou slechts gaan om een vermoeden.

Hoger beroep
De rechtbank droeg de burgemeester daarom op om opnieuw de bezwaren van de exploitant en de eigenaren te bekijken. De burgemeester was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de eigenaren en de exploitant van de ramen tekenden hoger beroep aan. Zij zijn van mening dat de burgemeester de vergunning alsnog diende te verlenen. De burgemeester heeft na de uitspraak van de rechtbank het Bureau Bibob gevraagd om aanvullend onderzoek te doen naar de prostitutieramen.

De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de burgemeester de exploitatievergunning mocht weigeren. Volgens de uitspraak van de Raad van State heeft de exploitant nu zes weken de tijd om de ramen te sluiten.

Bekijk hier een overzicht van de integrale aanpak prostitutieproblematiek Alkmaar.

Lees hier het persbericht van de Raad van State.

Zie het origineel