Gemeente Hoogeveen

Raad van State: Bestemmingsplan Buitenvaart II onherroepelijk

20 juli 2011 - Het bestemmingsplan Buitenvaart II is onherroepelijk. De Raad van State heeft uitspraak gedaan en geoordeeld dat het plan aan alle wettelijke eisen voldoet. Dat betekent dat de realisatie van het bedrijventerrein Buitenvaart II inclusief het zuidelijke deel Riegmeer nu definitief mogelijk is. Hiermee komt na jaren een einde aan procedures en onzekerheid voor alle betrokkenen.

Lange aanloop

De ontwikkeling van Buitenvaart II is gestart in 1999. Reden voor de aanleg was de snelle voortgang in de uitgifte van bedrijventerrein en de hoge vraag naar bedrijfskavels. Het was en is de bedoeling met Buitenvaart II met name ruimte te bieden aan grote bedrijven: om ze in Hoogeveen te vestigen en te behouden. De vestiging van DOC Kaas is daarvan het eerste concrete voorbeeld. Het bestemmingsplan Buitenvaart II is voor het eerst vastgesteld in 2002 en is daarna drie keer onderdeel geweest van een beroepsprocedure bij de Raad van State. De huidige uitspraak maakt een eind aan alle beroepsprocedures. Wethouder Ton Bargeman: " Driemaal is gelukkig ook hier scheepsrecht. Onze opluchting is groot. Met deze uitspraak is het, nu en in de toekomst, mogelijk grote bedrijven in Hoogeveen te huisvesten. Daarnaast wordt nu een passend bestemmingsplan geboden aan DOC, die van plan is de tweede kaaslijn op Buitenvaart II te bouwen." Een negatieve uitspraak zou grote financiële gevolgen voor de gemeente hebben gehad. "Gelukkig is daarvan nu geen sprake en kunnen wij met vertrouwen en zekerheid de verdere ontwikkeling ter hand nemen," aldus Bargeman.

Uitwerking

De uitspraak van de Raad van State biedt de gemeente de gelegenheid in de komende maanden een aantal aspecten nader uit te werken. Dit najaar vindt een afweging plaats over zaken als de looptijd, de planning en de fasering van het plan. Ook vindt nader onderzoek plaats naar het ineens of gefaseerd doortrekken van de Verlengde Mr. Cramerweg. De gemeenteraad en de inwoners van Hollandscheveld worden hierbij betrokken.