Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)
Halve finale âBeste Groenteman van Nederland'

20/07/2011

Een paar maanden geleden schreven 65 enthousiaste groentemannen zich in voor de verkiezing met maar één doel: Beste groenteman van Nederland 2011 worden. Inmiddels is de verkiezing aanbeland bij de halve finale en zijn de 10 beste groentemannen over: vijf gevestigde winkels en vijf ambulante winkels (markt).

Halve finalisten gevestigd: Greenshop Ruud en Gerjoh van Appeven ( Valkenburg ), René Tol Groente en Fruit Speciaalzaak ( Bussum ), Marco's Groente & Fruit ( Julianadorp ), Houweling Fresh en Fruit ( Heemstede ), De Vitaminetuin ( de Lier ).

Halve finalisten ambulant: G.H. Derks & Zn ( o.a. de markt in Lochem ), De Bananenboxer ( o.a. de markt in Maastricht ), Pieter van Vliet ( o.a. de markt in Voorburg ), Groentebroer BV ( o.a. de markt in Steenbergen ), Richards Groente en Fruit ( o.a. de markt in Overveen ).

Mysteryshopper
De eerste `hindernis' richting de halve finale was een onaangekondigd bezoek van een kritische mysteryshopper. Dit bezoek resulteerde een week later in een uitgebreid beoordelingsrapport voor iedere deelnemende winkel. Een spannend moment. De winkel, het personeel en natuurlijk de producten hadden een cijfer gekregen. Daarnaast waren ook zaken als klantvriendelijkheid, service en voedingsadvies beoordeeld. Na deze beoordeling vielen een aantal bedrijven af en bleef de top 20 (tien gevestigd en tien ambulant) van Nederland over. Om de beoordeling zo betrouwbaar mogelijk te maken, stond er in de volgende ronde nog een onaangekondigd bezoek van een (andere) mysteryshopper op de planning voor deze 20 bedrijven. Na dit bezoek bleven er nog vijf gevestigde- en vijf ambulante groentemannen over.

Bezoek van een vakjury
Alle halve finalisten krijgen binnenkort bezoek van een vakjury. Naast de punten die de mysteryshoppers al beoordeeld hebben, zal er ook gekeken worden naar bedrijfszaken als hygiëne, bedrijfsresultaten, producten en presentatie. Uiteindelijk zullen er na deze bezoeken nog zes bedrijven overblijven die zich finalist van de verkiezing 2011 mogen noemen. De finalisten worden op maandag 25 juli bekend gemaakt.

19 september 2011: De finale
De finale vindt plaats op 19 september, tijdens de beurs AGF Detail in Houten. Op deze dag gaan de finalisten, tijdens een spetterende finale onder leiding van tv-kok Rudolph van Veen, uitmaken wie zich Beste Groenteman van Nederland 2011 mag noemen. Drie bedrijven in de categorie gevestigd en drie bedrijven in de categorie ambulant (markt) strijden om deze titel. Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Wilt u op de hoogte blijven van deze spannende verkiezing? Kijk dan op de website van de verkiezing: www.bestegroenteman.nl.