Gemeente Valkenburg aan de Geul

Afrit Beekstraat A79 geopend

Nieuwe âalpenafritâ belangrijk voor verkeersdoorstroming in Valkenburg

Afrit_Beekstraat_opening1

Burgemeester Eurlings en wethouder van Melsen rijden als eersten over de âalpenafritâ

Op woensdag 20 juli is de nieuwe afrit Beekstraat op de A79 bij Valkenburg aan de Geul geopend. Door deze belangrijke nieuwe verkeersverbinding zal de verkeerscirculatie in de Geulstad aanzienlijk verbeteren.

De oplossing voor het ontwerp van de âalpenafritâ is on-nederlands. De mogelijkheden voor de aanleg van de afrit waren namelijk enorm beperkt door de steile topografie, het gebrek aan ruimte, de aanwezigheid van een aangrenzend natuurgebied en de complexiteit van het lokale wegennetwerk. Uiteindelijk is het toch gelukt om een ontwerp te maken dat voldoet aan de richtlijnen van Rijkswaterstaat, dat past binnen de omgeving en goed aansluit op het lokale wegennetwerk.

In januari 2011 is aannemer Van Boekel gestart met de werkzaamheden. Er werd niet alleen een nieuwe afrit met verankerde damwanden aangelegd, maar ook een verbindingsweg waar de afrit haaks op aansluit. Verder werd de ontsluiting van het bedrijventerrein aangepast en een a-symmetrische rotonde aangelegd die geschikt is voor zeer lange voertuigen. Tenslotte zijn fietspaden nieuw aangelegd en zijn de bassins voor het opvangen van regenwater aangepast.

Aanvankelijk zou de afrit pas in het najaar van 2011 gereed zijn, maar dankzij een voortvarende aanpak kan de afrit nog voor de bouwvak-vakantie in gebruik worden genomen. Na de vakantie zullen nog enkele afrondende werkzaamheden worden uitgevoerd.

Afrit_Beekstraat_opening2 Â

Afrit_Beekstraat_opening3

Afrit_Beekstraat_opening4
Â