Gasterra

Nieuwsbericht
Energiepodium.nl brengt opinie en nieuws over de energiewereld Nieuwsbericht | 20-7-2011

Debatsite is een initiatief van GasTerra

GasTerra komt met www.energiepodium.nl, een site met opinie, nieuws en achtergrond over de energiewereld. Het doel is de discussie over het energievraagstuk een kwaliteitsimpuls te geven. De website is gericht op professionals, beleidsmakers en de geïnteresseerde burger.

Columnisten: Kamerleden, Europarlementariërs, experts Energiepodium biedt topcolumnisten als Rob de Wijk (Hague Centre for Strategic Studies), Catrinus Jepma (hoogleraar Energie en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen), Gertjan Lankhorst (CEO GasTerra) een platform. John Kerkhoven (bedenker en ontwikkelaar van de site energietransitiemodel.nl) schrijft onder de titel 'Harde Cijfers' over de weerbarstige energiewerkelijkheid. Ook is er ruimte voor stevige politieke discussie met de vaste dubbelcolumns van Tweede Kamerleden René Leegte (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66) en Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks).

Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra, vertelt waarom zijn bedrijf met de site is begonnen: "Er wordt veel gepraat over energie, maar de kwaliteit van het debat kan op een hoger plan worden gebracht. Ik zou het prettig vinden als er niet alleen maar standpunten worden ingenomen, maar er ook een werkelijke dialoog plaatsvindt. De weg naar duurzame energie is lang en complex. Doordat de Nederlandse kennis over energie gemiddeld laag is, wordt dat onvoldoende beseft. Met Energiepodium proberen we daar iets aan te doen. Het wordt dé site die de lezer bij dit onderwerp betrekt en op de hoogte houdt."

Interactiviteit
Energiepodium maakt actief gebruik van Twitter om de discussie over het energievraagstuk op gang te brengen. De site is uiteraard te volgen via @energiepodium, waar direct links naar nieuwe artikelen op de site worden opgenomen. Daarnaast heeft ieder stuk een eigen hashtag, bijvoorbeeld #energietransitie. Lezers worden zo uitgenodigd om op de artikelen te reageren. De discussies op Twitter worden direct weergegeven via een tweetfeed op de homepage.

De site heeft ook een tweede tweetfeed. Deze heeft een andere functie en is gericht op het volgen van de tweets van politieke opinieleiders, zoals Tweede Kamerleden en Europarlementariërs met de portefeuille energie, evenals de minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Maxime Verhagen.

Lezers kunnen zich daarnaast opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Energiepodium, waarin de beste artikelen van de afgelopen periode zijn terug te vinden. Tot slot is er ook een mobiele site: m.energiepodium.nl.

Opzet
De portal heeft een neutrale en journalistieke opzet. Columnisten zijn vrij om binnen hun aandachtsgebied hun onderwerpkeuze te bepalen. Om de onafhankelijkheid te waarborgen heeft GasTerra PACT Public Affairs gevraagd om de redactie in handen te nemen.