Ingezonden persbericht


Afbouwcontract Noord/Zuidlijn definitief gegund aan VIA NZL

Kort geding van de baan

De Dienst Noord/Zuidlijn gaat het contract voor de afbouw van de lijn definitief gunnen aan bouwcombinatie VIA NZL, een samenwerkingsverband van de bouwbedrijven Visser & Smit Bouw en Imtech Building Services. Aanvankelijk kon er nog niet definitief gegund worden, omdat één van de niet gekozen partijen, Combinatie de Meridiaan (een combinatie van Dura Vermeer Divisie Infra, Max Bögl Nederland en Balfour Beatty Rail) een nadere toelichting gevraagd.

Zorgvuldig aanbestedingstraject
Om te komen tot de selectie van VIA NZL heeft de Dienst Noord/Zuidlijn een intensief en zorgvuldig aanbestedingstraject doorlopen. Bij zo'n aanbestedingsprocedure hoort ook een zogenoemde 'rechtsbeschermingstermijn' van 15 dagen vanaf het bekendmaken van de voorkeurskandidaat. In die periode kunnen de andere inschrijvers eventueel bezwaar maken en om nadere onderbouwing van de gemaakte keuze vragen. Combinatie de Meridiaan heeft hiervan gebruik gemaakt en om te voorkomen dat in de tussentijd rechten verloren zouden gaan, hebben zij een kort geding aangespannen bij de rechtbank van Amsterdam.

Toelichting
In de afgelopen weken zijn een aantal gesprekken gevoerd, waarop de Combinatie de Meridiaan vandaag heeft aangegeven onvoldoende reden te zien om het gunningsbesluit nog verder aan te vechten. Daarom hebben zij de kort geding procedure per heden ingetrokken.

In de aankomende weken vindt de definitieve gunning plaats, zodat de aannemerscombinatie VIA NZL aan de slag kan met de uitwerking van het ontwerp, de werkvoorbereiding etc.

Afbouw van de Noord/Zuidlijn
Het afbouwcontract van de Noord/Zuidlijn bestaat in hoofdlijnen uit het afbouwen van alle metrostations en het realiseren van het spoorsysteem met alle daarbij behorende voorzieningen, zoals roltrappen en liften, verlichting en tal van andere installaties. De start van de afbouwwerkzaamheden staat gepland in het voorjaar 2012. De Noord/Zuidlijn gaat naar verwachting in 2017 in exploitatie.

Met vriendelijke groet,

Michiel Jonker
Woordvoerder Noord|Zuidlijn



Ingezonden persbericht