Nederlandse Vereniging van Banken

Europese Commissie over basis bankrekening

De Europese Commissie verwacht van de Europese banken dat zij binnen één jaar voor alle burgers de toegang tot een basis bankrekening waarborgen. De Nederlandse Vereniging van Banken onderschrijft de noodzaak om in onze moderne samenleving over een bankrekening te beschikken. Zonder bankrekening is bestaat het risico van sociale uitsluiting: je kunt bijvoorbeeld geen uitkering ontvangen en geen huur overmaken.

In Nederland speelt dit onderwerp niet want vrijwel iedereen heeft een bankrekening. En juist vanwege het risico van sociale uitsluiting bestaat al sinds 2001 het 'Convenant inzake een pakket aan primaire betaaldiensten', waarmee iedere Nederlander die om wat voor reden niet al een bankrekening heeft, een basis bankrekening kan aanvragen.

Op één punt van de aanbeveling maakt de Nederlandse Vereniging van Banken zich wel enige zorgen: iedere Europeaan zou in een andere lidstaat een rekening moeten kunnen openen, ook als hij niet in die lidstaat woont. Volgens de Commissie zou een Belg via internet een Nederlandse bankrekening moeten kunnen openen. De NVB is het hier op zich mee eens, maar vraagt zich wel af hoe over de grens voldaan kan worden aan de identificatieverplichtingen en eisen op grond van andere regelgeving, bijvoorbeeld in het kader van witwassen, terrorismebestrijding of fraude. Het is volstrekt onduidelijk hoe iemand op afstand kan worden geïdentificeerd.

Transparantie kosten betaalrekening

Tegelijkertijd heeft de Commissie de banken opgeroepen om haast te maken met eigen initiatieven om de transparantie van kosten van een betaalrekening te vergroten. In Europa bestaan grote verschillen in tariefstructuur en hoogte van betaaltarieven. In vergelijking met andere Europese landen is Nederland een zogenoemde best practice; Nederlandse betaalrekeningen zijn goedkoop en tarieven zijn inzichtelijk. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van iedere bank gemakkelijk vooraf zien wat er in een betaalpakket zit en wat de kosten zijn.

Meer informatie over de basis bankrekening vindt u op: basisbankrekening.nl

De tekst van de aanbeveling treft u aan op: ec.europa.eu