Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest-Fryslân denkt na over windenergie

windturbine

Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân willen na het zomerreces met de gemeenteraad in gesprek over nieuwe kaders voor windenergie.

Op Europees, nationaal en provinciaal niveau zijn er forse ambities geformuleerd op het gebied van duurzame energie. Het maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Bovendien biedt het kansen voor innovatieve en groene banen. Ook draagt duurzame energie bij aan het beperken van schadelijke emissies zoals CO2 en fijn stof. Het college ziet goede mogelijkheden om ook binnen de eigen gemeente tot een goede mix van energieopwekking te komen, waarbij wordt gestreefd naar een duurzame aanpak.

Windenergie wordt gezien als een mogelijkheid om op relatief korte termijn duurzame meters te maken. Maar het vraagt ook om een zorgvuldige aanpak in relatie tot bijvoorbeeld woonomgeving, landschap, recreatie en natuur.

Zowel door het rijk als de provincie worden mogelijkheden gezien om binnen Súdwest-Fryslân de positie van windenergie te versterken. Beide overheden hebben visies in de maak waarin nieuwe lijnen worden uitgezet. Naar verwachting zal hier ook een inzet binnen Súdwest- Fryslân aan de orde zijn.

Burgemeester en wethouders willen actief participeren in besluitvormingstrajecten over windenergie binnen de eigen gemeentegrens. Het college gaat met de gemeenteraad in gesprek om de beleidsontwikkeling rond windenergie gestalte te geven. Hiervoor is de Startnotitie Windenergie opgesteld. De notitie heeft alleen een procedureel karakter. Na de zomer wordt de raad gevraagd in te stemmen met de aanpak. Na de Startnotitie volgt een Kaderstellende notitie. Daarna volgt de definitieve Beleidsnotitie Windenergie. Besluitvorming over de Beleidsnotitie Windenergie wordt begin 2012 verwacht.

Met de uiteindelijke Beleidsnotitie Windenergie wordt gekomen tot een samenhangend beleid voor windenergie in relatie tot gewenste locaties, sanering en participatie.