Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

22e Friesche Elfstedenweek te water in Súdwest-Fryslân

11stedenweek

Watersportvereniging De Meeuwen uit Leeuwarden organiseert voor de 22^e keer de Friesche Elfstedenweek te water voor motorboten en kano's. Op maandag 25 juli starten de deelnemers, zo'n 150 motorboten en 250 kanoërs, vanuit Leeuwarden. De tocht gaat voor een groot deel door de gemeente Súdwest-Fryslân. Er wordt in drie steden in onze gemeente overnacht.

De eerste stempel halen de deelnemers in Sneek. Tegelijk is er volop gelegenheid de stad te bezoeken. Daarna varen de watersporters door naar IJlst waar zij overnachten. In IJlst is een lokale werkgroep samengesteld die zorgt voor activiteiten in de stad. Of zoals er in het programmaboekje staat: `IJlst maakt er een feest van'. Houtzaagmolen De Rat en museum Nooitgedagt zijn gratis toegankelijk voor de deelnemers. Er kan een vaartochtje gemaakt worden met de melkskou, kerken zijn opengesteld voor bezichtiging en er worden diverse demonstraties gegeven, zoals kaatsen en fierljeppen. Het houtstadje zet haar beste beentje voor en laat zien hoe gastvrij de `Dryltsers' zijn. Het VVV agentschap aan de Geeuwkade is deze dag tot 21.00 uur geopend als informatiecentrum en stempelpost voor de deelnemers.

Via Sloten varen de deelnemers naar de volgende overnachtingstad; Stavoren. Ook hier staan de deuren open. Het J.L. Hooglandgemaal is te bezichtigen en de Toankamer 't Ponthus is geopend. Belangstellenden kunnen met een speciale bus naar Hindeloopen. Alleen de kanoërs en kleine boten gaan varend naar Hindeloopen. Voor de grotere motorboten gaat de route over het IJsselmeer of via Workum naar Bolsward. Hindeloopen kan het beste beleefd worden met een stadsgids, die klaar staat de deelnemers rond te leiden.

Evenals in Sneek, wordt ook in Workum alleen gestempeld. Uiteraard kunnen de deelnemers Workum gaan bezichtigen. De derde nacht wordt doorgebracht in de Hanzestad Bolsward. Hier zorgt Bolsward Promotion voor de nodige actie. Zo vaart het Shantykoor Skomjend Wiid op een praam door de grachten. Stempelen kan in de Waag van het monumentale stadhuis. Donderdag 28 juli verlaten de deelnemers gemeente Súdwest Fryslân om de tocht voort te zetten langs de overige steden om vervolgens op zaterdag te eindigen in Leeuwarden.