Samenwerking Nederlandse en Japanse topwetenschappers in Assen

Persbericht van INCAS³

Kwaliteit meten van geluidsomgevingen
Samenwerking tussen Nederlandse en Japanse topwetenschappers in Assen

Wat is de invloed van geluid op onze leefomgeving? Welke geluiden zijn prettig? Hoe ervaren mensen hun geluidsomgeving? Dit is het onderwerp van een wetenschappelijk onderzoeksproject dat komende maand in Assen van start gaat. Het onderzoek is een samenwerking tussen het Japan Institute of the Acoustic Environment en INCAS3.

Tijdens het onderzoek worden prototypes vanmeetinstrumenten op verschillende locaties rond Assen geplaatst. Deze instrumenten meten geluiden in de omgeving, en worden gekoppeld aan een systeem dat de metingen omzet ininformatie door de verzamelde gegevens automatisch te analyseren. Tegelijkertijd worden op dezelfde locaties via veldonderzoeken evaluaties van mensen verzameld.

Door informatie over geluid te combineren met evaluaties van mensen, kan het onderzoeksteam een geluidskaart van Assen maken. De kaart zal bijvoorbeeld aangeven wat de meest rustige geluidslocatie van de stad is, of de locatie waar de meeste vogels te horen zijn. De gemeente kan dergelijke informatie gebruiken om de functionaliteit van locaties in een stad te identificeren of om omgevingsgeluiden te harmoniseren als er in een bepaald gebied problemen zijn.

Over het Japan Institute of the Acoustic Environment Het Japan Institute of the Acoustic Environment is een onafhankelijke, non-profit organisatie die onderzoeksstudies over de akoestische omgeving en aanverwante onderwerpen stimuleert en de verkregen resultaten publiceert.

Over INCAS3
INCAS3 is een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut gericht op de betrouwbaarheid, beperking van energieverbruik en de toepasbaarheid van sensorsystemen in open omgevingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op in Assen door doctoraal- en postdoctoraalstudenten en ervaren wetenschappers in combinatie met een team van topingenieurs. INCAS3 wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economie, de Provincie Drenthe, het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Gemeente Assen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.incas3.eu
Bijlage:
* samenwerking nederlandse en japanse topwetenschappers in assenpdf




Razende Robot Reporter