Ingezonden persbericht


Bijgaand ontvangt u ons persbericht "Weidevogels"

PERSBERICHT

Weidevogels in de provincie Zuid-Holland bedreigd

Een landschap zonder weidevogels ?

20 juli 2011 - Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels in de provincie Zuid-Holland. Om de weidevogels in het boerenland te behouden is niet alleen een verbetering nodig van het weidevogelbeheer, maar vooral van het leefgebied van weidevogels, zegt de Milieufederatie Zuid-Holland.

De stand van weidevogels neemt jaarlijks verder af met 3% in de provincie Zuid-Holland. Dit terwijl het karakteristieke weidelandschap in Zuid-Holland altijd van groot belang is geweest voor de weidevogels. Nederland herbergt nog steeds ongeveer de helft van de Europese broedpopulatie van de Grutto en 30% van de wereldpopulatie van de Scholekster, een flink deel daarvan is te vinden in Zuid-Holland. Soorten als Kemphaan en Watersnip zijn helaas al uit ons boerenland verdwenen. Dit dreigt nu ook te gaan gebeuren met de Grutto, Scholekster en Veldleeuwerik. Een stille lente in het boerenland komt zo steeds dichterbij. Maar wat zijn de weilanden in onze provincie nu zonder de weidevogels?

Het is zorgelijk dat ondanks de inspanningen die veel boeren leveren met agrarisch natuurbeheer, de weidevogels toch aan het verdwijnen zijn. Er is net een nieuw Natuurbeheerplan van de Provincie verschenen. Het agrarisch natuurbeheer blijkt echter niet genoeg effect te hebben om de weidevogels te kunnen behouden, terwijl we hadden afgesproken om al in 2010 de achteruitgang van de weidevogels tot staan te brengen en om te buigen naar een toename.

Er is dus nog erg veel te doen. Een goed beheer alleen is niet genoeg. We zullen er voor moeten zorgen dat de weidevogelgebieden in de provincie voldoende geschikt leefgebied bieden voor de weidevogels. Dat stelt ook hogere eisen aan het waterbeheer; weidevogels houden van hoge waterstanden. En we moeten blijven zorgen dat weidevogelgebieden open blijven en niet ten prooi vallen aan stedelijke ontwikkelingen, infrastructuur of glastuinbouw.

De Milieufederatie Zuid-Holland heeft de Provincie in een brief opgeroepen om, naast het agrarisch natuurbeheer zoals uitgewerkt in het nieuwe Natuurbeheerplan, een kwaliteitsverbetering mogelijk te maken in de bescherming van weidevogels. Er zijn daarvoor extra maatregelen nodig om de leefgebieden van de weidevogels te verbeteren. Alleen dan is er hoop dat de weidevogels niet helemaal uit het boerenland zullen verdwijnen.