Ingezonden persbericht


Persbericht,

Operaregisseur scheert zangers kaal

Floris Visser vraagt veel van zijn cast

Il Signor Bruschino, een komische opera van Rossini, is deze zomer te zien in Apeldoorn, Arnhem, Amsterdam, Nunspeet en Berlijn. De cast bestaat uit jonge, enthousiaste toptalenten. De musici zijn afkomstig uit de stal van het NJO, de zangers van de Dutch National Opera Academy. Regisseur Floris Visser heeft de touwtjes strak in handen en eist veel van zijn zangers. Dinsdag worden de twee hoofdrolspelers kaalgeschoren.

Een volledig geënsceneerde voorstelling van Rossini's Il Signor Bruschino, de eerste in een reeks van samenwerkingen tussen het NJO en Dutch National Opera Academy. 'Rossini brengt het onredelijke in mensen naar boven', aldus regisseur Floris Visser. Visser slaat de handen ineen met dirigent Richard Egarr, die het orkest dat op authentieke instrumenten speelt zal leiden.

Visser vindt het noodzakelijk dat de zangers worden kaalgeschoren. Belangrijk thema van het verhaal is de gedaanteverwisseling. Florville (Peter Davoren) en Bruschino figlio (Gevorg Hakobjan) moet volledig op elkaar lijken. Kale koppen zijn hiervoor vereist. Visser (zelf ook kaal) is niet bang voor weerstand onder de zangers. 'Ze hebben zich allemaal gecommitteerd aan dit project, nu afhaken is niet meer mogelijk. Bovendien moet je soms dingen doen die minder leuk zijn om iets moois te kunnen maken. En ach, dat haar groeit vanzelf wel weer.' Visser neemt de tondeuse zelf ter hand en scheert de zangers dinsdagochtend (26 juli) kaal.

Il Signor Bruschino vertelt het verhaal van de jong verliefden Florville en Sofia. De voogd van Sofia heeft haar echter al uitgehuwelijkt aan de aristocraat Bruschino. Als laatste redmiddel kan Florville zich enkel voordoen als de man die hij haat. Een leugen uit liefde groeit uit tot een onomkeerbaar drama. Als een grimmig sprookje trekt de magie van Rossini voorbij: ritmisch, sensueel en altijd vol leven. 'Vergis je niet in sprookjes... in Assepoester hakken de stiefzusters hun tenen af om in het glazen muiltje te passen!' Rossini presenteert ons de mens en zijn nietsontziende ambitie.

De opera is tussen 5 en 11 augustus te zien in Gelderland (Apeldoorn, Arnhem, Nunspeet), het Concertgebouw van Amsterdam en het Konzerthaus te Berlijn.

Floris Visser (1983) is een snel rijzende ster in de operawereld. Hij debuteerde voor de grote zaal met zijn succesvolle regie van Agrippina van Georg Friedrich Händel en baarde vorig seizoen veel opzien met een indrukwekkende interpretatie van Mozarts La Clemenza di Tito. In zijn producties wordt Floris Visser vooral geprezen om zijn krachtige beeldtaal en gedetailleerde personenregie, die niet als 'tijdloos' maar als 'tijdrijk' wordt omschreven.

Rossini - Il Signor Bruschino
Muzikale leiding - Richard Egarr
Regie - Floris Visser
Vormgeving - Dieuweke van Reij
Lichtontwerp - Alex Brok
Dramaturgie - Klaus Bertisch
Concertmeester - Lidewij van der Voort

Cast
Bruschino - Tim Kuypers
Gaudenzio - Florian Bonneau
Sofia - Alexandra Schoeny
Florville - Peter Davoren
Bruschino figlio - Gevorg Hakobjan
Filiberto - Rick Zwart
Marianna - Anna Traub
Commissario di polizia - Gevorg Hakobjan

vr. 5 aug. - Orpheus, Apeldoorn / 21:00 uur
za. 6 aug. - Orpheus, Apeldoorn / 20:30 uur (inleiding 19:30 uur) zo. 7 aug. - Musis Sacrum, Arnhem / 20:30 uur (inleiding 19:30 uur) ma. 8 aug. - Concertgebouw, Amsterdam / 20:15 uur
di. 9 aug. - Veluvine, Nunspeet / 20:15 uur (inleiding 19:15 uur) do. 11 aug. - Konzerthaus, Berlijn / 20:00 uur

Meer informatie en kaartverkoop: www.muziekzomer.nl