Gemeente Almere

Almere gaat verder met internationaliseren hoger onderwijs

20-07-2011

Het hoger onderwijs in Almere krijgt de komende jaren een steeds internationaler karakter. De eerste stappen zijn al gezet met de komst van het Spaanse BES La Salle, de Summer School Almere en met de internationale activiteiten van Windesheim Flevoland, CAH Almere en het Internationale New Town Institute (INTI). De gemeente Almere faciliteert de onderwijsinstellingen bij het uitbreiden van hun opleidingsaanbod. Ook gaat er een onderzoek van start naar thema's waarop Almere zich de komende jaren internationaal kan profileren als studentenstad.

Business Engineering School (BES) La Salle vestigt zich in september in Almere en begint met het organiseren van executiveprogramma's voor werknemers van (internationale) bedrijven. Maar de onderwijsinstelling, gespecialiseerd in management, techniek, architectuur en ondernemerschap, gaat in Almere ook masteropleidingen verzorgen. De komst van de universiteit, met een groot internationaal netwerk in 73 landen, betekent een belangrijke stap in het creëren van meer hoger onderwijs in de stad.

Ook de bestaande onderwijsinstellingen dragen bij aan het internationale karakter van de Almere. Zo werkt CAH Almere nauw samen met internationale partners om haar internationale karakter van duurzame hogeschool verder vorm te geven. De CAH wil niet alleen de Nederlandse studenten bedienen, maar ook de Europese. Ook kennisinstituut INTI zet haar uitgebreide internationale netwerk in bij onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op het gebied van nieuwe steden.

Faciliteren en specialiseren

De verdere ontwikkeling van het internationaal hoger onderwijs in Almere loopt langs twee sporen:

* De gemeente Almere ondersteunt de bovengenoemde onderwijsinstellingen bij het opzetten van nieuwe opleidingen en onderzoeksactiviteiten in het komende studiejaar.
* Er wordt onderzocht op welke terreinen Almere zich kan specialiseren om internationaal aantrekkelijk te zijn als studentenstad.

Het Almeerse college van B en W heeft twee thema's benoemd waarop Almere zich internationaal kan profileren. Dat zijn `zorg en welzijn' en `duurzame gebiedsontwikkeling'. Onderzoek moet uitwijzen of deze thema's aansprekend genoeg zijn voor potentiële internationale studenten.

Kansrijk

`Zorg en welzijn' en `duurzame gebiedsontwikkeling' zijn twee van de vijf clusters die van belang zijn voor de economische ontwikkeling van Almere en die kansrijk zijn bij de internationale profilering van de stad. Door Almere ook als studentenstad te profileren op een van de clusters, wordt de relatie tussen hoger onderwijs en de economische groei verder verstevigd.

Wethouder René Peeters (Jeugd, Onderwijs en Sport): "Internationaal hoger onderwijs is van groot belang voor de stad Almere. Niet alleen geven internationale studenten de stad dynamiek, zoals nu al met de Summer School, maar de komst van internationale instellingen zorgt ook voor meer hoogwaardige banen en economische spin-off naar de bedrijven in de stad en regio. Daarom heeft goede afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, ook op het gebied van internationalisering, een centrale plek in de aangenomen plannen."

Monitoring

Het onderzoek naar de twee thema's wordt uitgevoerd door de gemeente Almere, in directe samenspraak met de onderwijs- en kennisinstellingen. Voor de monitoring van het proces is een stuurgroep internationaal hoger onderwijs opgericht onder leiding van wethouder Peeters.