Federale regering Belgie


Reactie van Minister Vanackere na de aanhouding van Gorann Hadzic in Servië

Brussel, 20 juli 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over de aanhouding door de Servische overheid van Goran Hadzic, die door het Internationaal Gerechtshof voor Ex-Joegoslavië beschuldigd wordt van veertien misdaden, waaronder misdaden tegen de menselijkheid. Dit is een nieuwe belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen de straffeloosheid, waarbij Servië in minder dan twee maanden de laatste twee voortvluchtige beschuldigden aan het ICTY heeft overgedragen.

België feliciteert de Servische autoriteiten, en vooral de President van de Republiek Boris Tadic, voor hun volharding , die uiteindelijk met succes werd bekroond.

In afwachting van de evaluatie, deze herfst, van de Servische kandidatuur tot lidmaatschap van de EU, moedigt België de Servische autoriteiten aan om verder goed te blijven samenwerken met het ICTY gedurende het verloop van de processen die in Den Haag zullen plaatsvinden, en ook om verder te gaan met de hervormingen die noodzakelijk zijn met het oog op de toetreding van Servië tot de Europese Unie.