Gepubliceerd op 20 juli 2011
Plankton in kaart gebracht
Gepubliceerd op 20 juli 2011
Maayke Stomp en Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam hebben
samen met collega's van Michigan State University als eerste de
biodiversiteit van fytoplankton in de VS in kaart gebracht. Gegevens
uit 540 meren tonen een afname van de biodiversiteit met toenemende
breedtegraad en hoogte. Dit laat zien dat de biodiversiteit van
aquatische microorganismen een flinke geografische variatie kan hebben.
De resultaten zijn gepubliceerd in Ecology en uitgelicht als Editor's
Choice in Science.
Als je op onze planeet van de polen naar de tropen reist, zie je een
enorme toename van de soortenrijkdom van planten en dieren. Lang werd
echter aangenomen dat dit mondiale biodiversiteitspatroon niet geldt
voor microorganismen, omdat hun kleine omvang, hoge groeisnelheid en
verspreiding over grote afstanden een dergelijke gradiënt uitvlakt.
Deze klassieke aanname is nu weerlegt door recente resultaten van
Maayke Stomp en Jef Huisman van IBED, samen met Amerikaanse collega's.
Met behulp van gegevens uit 540 meren verspreid over de VS en verzameld
door de US Environmental Protection Agency, tonen ze een sterke
geografische variatie in de biodiversiteit van aquatische
microorganismen aan.
Gedetailleerde analyses met behulp van structural equation modellen
laten zien dat de soortenrijkdom van het fytoplankton in de meren
grotendeels gestuurd wordt door lokale omstandigheden. Voorbeelden zijn
de productiviteit van het meer, die op zijn beurt afhangt van de
beschikbaarheid van nutriënten zoals stikstof en fosfor, en de
watertemperatuur. Dergelijke lokale omstandigheden vertonen op hun
beurt een grote geographische variatie. De watertemperatuur is
bijvoorbeeld lager op hogere breedtegraden en grotere hoogte. Deze
uitkomsten suggereren dat veranderingen in landgebruik of klimaat die
van invloed zijn op de lokale omstandigheden in meren, waarschijnlijk
grote verschuivingen in de grootschalige biodiversiteitspatronen van
aquatische microorganismen zullen veroorzaken.
Universiteit van Amsterdam