Gemeente Son en Breugel


bij de Zebrakever

Asbestverwijdering in groenstrook bij de Zebrakever

In een groenstrook bij de Zebrakever (Hoven Zuid) zijn asbestdelen aangetroffen tussen het daar gedeponeerde huishoudelijk afval. De gemeente heeft het terrein uit voorzorg met een hek afgezet en een onderzoek ingesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat er een geringe hoeveelheid asbest is aangetroffen in en nabij deze groenstrook. Er is geen sprake van een verontreiniging in de zin van de Wet bodembescherming en er is geen sprake van een saneringsplicht. De gevonden asbest bestaat uit hechtgebonden witte serpentijn-asbest (chrysotiel) en lijkt afkomstig van asbesthoudende golfplaten.

De richtlijnen van de GGD bij asbest in de bodem geven aan dat er nauwelijks tot geen risico's voor de volksgezondheid zijn. In dit geval is sprake van een zeer laag gehalte aan witte hechtgebonden asbest, wat de eventuele risico's nog verder verkleint.

Het college van b&w vindt het toch verstandig om het terrein op te schonen waarbij al het afval, inclusief het asbest, door een gecertificeerd bedrijf wordt verwijderd volgens de geldende arboregels. De hekken worden daarna weggehaald. Tevens wordt een laag zwarte grond aangebracht. De asbestdelen en het overige huishoudelijke afval worden vóór de bouwvakvakantie nog verwijderd door een hierop gespecialiseerd reinigingsbedrijf.

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met mw M. Seijdel: 0499-491491.