Dienstenbond CNV

Nieuws

19 juli 2011

Verlengde cao Particuliere Beveiliging voor een periode van 01 juli 2011 tot
1 januari 2012

Al eerder berichtten wij u over het akkoord over een nieuwe cao die geldt tot 1 januari 2012. Een cao met een loonsverhoging die gelijk zal liggen aan het inflatiecijfer over 2011, structureel is en uitbetaald wordt vanaf 1 januari 2012.

Dat inflatiecijfer is op dit moment nog niet bekend maar volgens recente voorspellingen van De Nederlandse Bank zal het gemiddelde inflatiecijfer in 2011 rond de 2,4% uitkomen. Achteraf wordt dus de prijsinflatie over 2011 voor de volle 100% gecompenseerd! In de tussenliggende periode wordt er hard gewerkt aan een nieuwe cao. Een cao die flexibel is, maar ook -en vooral- zekerheid biedt aan werknemers. Die het mogelijk maakt je privéleven en je werk op een gezonde manier te combineren. De nieuwe cao moet voorts leesbaar zijn en niet voor meerdere uitleg vatbaar. Maar zo ver is het nog niet. In de komende maanden moeten wij nog veel werk verzetten om resultaten te boeken. En dat gaan we niet alleen doen maar samen met jullie, onze (kader)leden.
Hier onder treffen jullie informatie aan over het traject dat tot de nieuwe cao moet leiden en welke betrokkenheid jullie daarbij als onze leden hebben.

Nieuwe cao komt tot stand door `co-creatie'
Co-creatie ofwel samen scheppen. Dat is het sleutelwoord voor de totstandkoming van de nieuwe cao. Werkgevers en werknemers werken van juli 2011 tot januari 2012 aan een moderne cao die beantwoordt aan de eisen van deze tijd. Partijen willen werken aan zgn. duurzame inzetbaarheid.

Werksessies diepen vooronderzoek uit
Op 21 juni 2011 heeft het adviesbureau A-Advies de resultaten van het vooronderzoek aan cao-partijen (onderhandelaars en kaderleden) gepresenteerd. De belangrijkste thema's - arbeidstijden en werkgelegenheid - zijn in werksessies uitgediept door groepen die waren samengesteld uit zowel werkgevers als werknemers. A-Advies is de onafhankelijke professional die cao-partijen ondersteunt bij de totstandkoming van de nieuwe cao per 1 januari 2012. In het vooronderzoek over nieuwe arbeidsvoorwaarden dat is uitgevoerd in mei en juni 2011, heeft A-Advies grote en kleine bedrijven in de particuliere beveiliging betrokken, alsmede kaderleden van vakbonden en bestuurders van werkgevers- en werknemerszijde.

Groen licht voor vervolg
Naar aanleiding van het vooronderzoek en de werksessies heeft A-Advies aan cao-partijen de koers naar volgende stappen voorgesteld. Hierbij staan de volgende thema's centraal:


1. werkgelegenheid

2. arbeidstijdenmanagement

3. toeslagen

4. waardering

5. uitvoering cao

Cao-partijen zijn het eens over deze richting en hebben vertrouwen dat zij samen een moderne cao kunnen maken. Per thema gaan bestuurders, onderhandelaars en deskundigen aan de slag om te komen tot moderne arbeidsvoorwaarden. Dit moet resulteren in een 80%-document. Dit document bevat de concepttekst voor de nieuwe arbeidsvoorwaarden en wordt aangeboden aan de onderhandelaars. Het 80%-document wordt eind september verwacht.

`Naar nieuwe cao-bijeenkomsten' in oktober
In oktober zijn beveiligers van harte welkom tijdens één van de zeven regionale cao-bijeenkomsten. Beveiligers kunnen dan meepraten en reageren op het 80-%-document. We gaan voorlopig uit van onderstaande data. Noteer je alvast de datum en de aanvangstijd in jouw agenda? De exacte locaties worden nog bekend gemaakt.

Datum

Tijd

Plaats

Donderdag 6 oktober

14.30 - 17.00 u

Assen

Donderdag 6 oktober

18.30 - 21.00 u

Apeldoorn

Dinsdag 11 oktober

14.30 - 17.00 u

Hilversum

Dinsdag 11 oktober

18.30 - 21.00 u

Haarlem

Donderdag 13 oktober

18.30 - 21.00 u

Rotterdam

Dinsdag 18 oktober

14.30 - 17.00 u

Bergen op Zoom

Dinsdag 18 oktober

18.30 - 21.00 u

Weert

Onderhandelingen

Het resultaat van bovenstaand traject wordt ingebracht in onderhandelingen over de nieuwe cao tussen de vakbonden en de werkgevers. Het resultaat daarvan wordt daarna voorgelegd aan de verschillende achterbannen, dus ook aan jullie! Maar om dit mogelijk te maken zijn jullie eerst aan zet!

Bijgaand tref je een stemformulier aan waarop je kunt aangeven of je je kunt vinden in het verlengen van de cao tot 1 januari 2012 en de loonsverhoging die daaraan gekoppeld is. Wij leggen het resultaat nadrukkelijk met een positief advies aan jullie voor. We moeten ervoor zorgen dat er een nieuwe cao komt, dat is hard immers nodig. Op naar de toekomst, jullie toekomst!

We verzoeken jullie het stemformulier vóór 5 augustus a.s. aan ons te retourneren. Daarvoor kan je het stemformulier gebruiken, maar je mag natuurlijk ook een email sturen. Ook als je vragen hebt over deze info kan je een mail sturen aan Arie Kasper, emailadres: a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl.