FNV Bouw

Te veel verdiend bij woningcorporaties

Van de toezichthouders bij woningcorporaties verdient een op de vijf meer dan binnen de branche is afgesproken. Zij verdienen tussen de enkele duizenden tot tienduizenden euro's per jaar te veel. Zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

Voorbeeld in Friesland
In de zogeheten honoreringscode commissarissen van juli 2010 is afgesproken dat de toezichthouders bij kleine corporaties maximaal 9.000 euro per jaar mogen verdienen. Bij grote corporaties ligt dat bedrag op 18.000 euro. De NOS geeft onder meer het voorbeeld van een te veel verdienende voorzitter van de raad van toezicht bij Woning Zuidwest Friesland, te Balk. De voorzitter verdiende daar 28.000 euro per jaar, terwijl 10.000 euro de grens was bij deze relatief kleine corporatie.

Geldboetes
De Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporaties (VTW) wil nu dat minister Donner van Binnenlandse Zaken de brancheafspraak algemeen verbindend verklaart. De sanctie die nu op het overtreden van de code staat is het royeren als lid van de VTW en koepelorganisatie Aedes. Wanneer de code algemeen bindend wordt verklaard, dan kunnen daadwerkelijk geldboetes opgelegd worden. Volgens VTW leidt dit wel tot het volgen van de code.

Niet reëel
FNV Woondiensten sluit zich bij de reacties aan. Miranda Blomberg, vakbondsbestuurder: "Wij zagen de brancheafspraken als een positieve ontwikkeling. Kennelijk zijn die afspraken toch niet bindend genoeg. Ik vind het schrijnend dat links en rechts reorganisaties plaatsvinden, terwijl toezichthouders jarenlang meer verdienen dan reëel is."

Vinger aan de pols
Koepelorganisatie Aedes meldt dat het 'bij de door de NOS genoemde corporaties vooral ging om oudere of overgangssituaties. Per 1 juli 2012 zullen de toezichthouders van alle bij Aedes aangesloten corporaties voldoen aan de afgesproken honoreringscode'. Blomberg: "Het gaat bij de genoemde corporaties dan om een overgangssituatie, maar gezien de vele reorganisaties bij corporaties geeft het geen pas. Wij houden een vinger aan de pols en gaan de veranderingen per 1 juli 2012 kritisch bekijken."

Publicatiedatum: 19-07-2011