Gemeente Boekel


Volgende stap in Natuurvriendelijke inrichting Landmeerseloop gezet

Ten zuiden van Venhorst, op de grens met de gemeente Gemert-Bakel, ligt de Landmeerseloop. Bij het waterschap Aa en Maas lagen al langere tijd plannen om het profiel van de waterloop te verruimen om zodoende in droge periodes deze waterloop te kunnen gebruiken voor de aanvoer van oppervlaktewater vanuit het defensiekanaal.

In 2010 is de gemeente er in geslaagd gronden te verwerven van de GGZ grenzend aan de Landmeerseloop. Door die aankoop is het mogelijk geworden om ter plaatse met een 5 tal particuliere grondbezitters tot een herverkaveling te komen.

De Landmeerseloop doorsnijdt het LOG Venhorst-Gemert. Vanuit de beeldkwaliteitplannen horende bij de LOG is de Landmeerseloop aangemerkt als zoeklocatie voor landschappelijke versterking ter compensatie van mogelijke ontwikkelingen.

Bovenstaande drie elementen worden nu samengebracht in het project âNatuurvriendelijke oever Landmeerseloopâ. Door de herverkaveling is het mogelijk geworden de Landmeerseloop over een lengte van 1,5 km te verbreden naar 16 meter. Voor het echte waterprofiel is een breedte nodig van ± 6 meter. Trek er vervolgens nog eens het onderhoudspad af van 4 meter dan resteert nog een breedte van 6 meter die kan worden ingevuld met groenvoorzieningen. Die groene invulling zal sterk gaan variëren. Op plaatsen wordt die ingevuld met bomen, op andere plaatsen zal kleiner struikgewas of rietkragen worden aangeplant. Doel daarbij is een levendig beeld te realiseren en tevens te zorgen voor de nodige diversiteit in flora en fauna.

Op dit moment ligt het projectplan ter inzage. U kunt dat inzien bij het Waterschap, de provincie en de gemeente Boekel. Elders op de gemeentepagina is de officiële bekendmaking daarvan gepubliceerd.

Al bij al een klus waarbij veel partijen een rol hebben gespeeld. In de eerste plaats de 5 ondernemers die, door medewerking te geven aan de grondruil, ervoor hebben gezorgd dat een strook van voldoende breedte ontstaat. Ook de GGZ door de verkoop van de grond aan de gemeente maar ook overheidsinstanties zoals DLG, Waterschap Aa en Maas en de gemeente Gemert-Bakel. Het resultaat (op papier) mag er zijn. Zoals het er nu uitziet gaan we in de winter van 2011-2012 graven en zal in het voorjaar van 2012 met de daadwerkelijke aanplant worden gestart.