Gemeente Hardenberg

Bestemmingsplan Bransveen vastgesteld

19 juli 2011

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld dat de ontwikkeling van de woonbuurt Bransveen in Dedemsvaart mogelijk maakt. De gemeente Hardenberg streeft ernaar de woonbuurt in het laatste kwartaal van 2011 bouwrijp te maken. Naar verwachting start dan ook de verkoop van de eerste kavels in Bransveen.

Verschillende woningtypen De nieuwe woonbuurt Bransveen is aan de zuidkant van Dedemsvaart gepland. Er is plek voor ongeveer 380 woningen. De woonbuurt wordt in twee fases gerealiseerd. De verschillende woningtypen liggen evenwichtig verspreid over het woongebied.

In de eerste fase is ruimte voor circa 180 woningen, verdeeld over vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen met blokken van maximaal 7 woningen.
Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om flexibel op de woningmarkt in te spelen en het woningtype te wijzigen naar een ander type.

Start verkoop kavels
Het vastgestelde bestemmingsplan ligt vanaf donderdag 21 juli 2011 ter inzage. De gemeente Hardenberg streeft ernaar om in het derde kwartaal van 2011 te starten met het bouwrijp maken van de eerste fase van de woonbuurt. Rond diezelfde tijd start ook de verkoop van kavels in Bransveen. De gemeente Hardenberg geeft naar verwachting in de eerste fase 50 kavels uit. Kopers van een kavel krijgen van de gemeente veel vrijheid en er is ruimte voor verschillende woningontwerpen.

Dit particulier opdrachtgeverschap draagt bij aan een aantrekkelijk en afwisselend beeld van de woonbuurt. Ook wil de gemeente kopers van een kavel stimuleren om in de te bouwen woningen duurzame maatregelen te nemen.
Naast de kavels die de gemeente Hardenberg aanbiedt, worden 70 kavels door ontwikkelaars uitgegeven voor het vrije segment. Woningstichting De Veste bouwt circa 60 woningen in het goedkopere koopsegment en het sociale huursegment.

Groen en duurzaam
Bransveen wordt een groene, duurzame en overzichtelijke buurt met een bijzonder prettig woon- en leefklimaat. Dichtbij het centrum van Dedemsvaart met al z'n voorzieningen, maar met het karakter van het groene buitengebied. Het ontwerp van de buurt is geïnspireerd op het sfeerbeeld van de oude kanalen en wijken in Dedemsvaart.

Bransveen krijgt z'n groene en natuurlijke karakter niet alleen door de ligging naast het open landelijke gebied, maar ook doordat er in het openbaar gebied van de buurt veel ruimte is voor groen en water.