Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Schriftelijke vragen PvdA Noord-Holland
Bouwplan Zeevangszeedijk Edam bedreigt Stelling van Amsterdam

De bouw van een herenhuis aan de Zeevangszeedijk verhoudt zich niet tot de nabijheid van het fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat concludeert professor ir. Tjeerd Dijkstra, voormalig Rijksbouwmeester en inwoner van Edam. De PvdA-statenleden Ed Wagemaker en Adnan Tekin stellen hier schriftelijke vragen over aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Volgens de heer Dijkstra is de nieuwbouw op Zeevangszeedijk 14 een "regelrechte inbreuk op de bestaande context". De ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan zou, volgens hem, bovendien niet getoetst zijn aan het beeldkwaliteitsplan voor de Stelling. Het ontwerp bestemmingsplan Oorgat e.o. is inmiddels door de gemeente ter visie gelegd. In dit bestemmingsplan wordt de bouw van het herenhuis op Zeevangszeedijk 14 mogelijk gemaakt.

De PvdA-fractie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "Niet voor niets hebben de Staten bij het vaststellen van de Provinciale Structuurvisie en het daaraan gekoppelde Beleidskader Landschap en Natuurhistorie speciale aandacht besteed aan de Unesco Werelderfgoederen in Noord-Holland. Het groengebied wat als schootsveld aan de buitenzijde van de Stelling van Amsterdam vrij moet blijven, wordt voortdurend belaagd door ontwikkelingen, zoals in Edam."

Als beschermer van het Unesco Werelderfgoed is de provincie Noord-Holland verantwoordelijk voor behoud en versterking van de Stelling van Amsterdam. De PvdA wil daarom van Gedeputeerde Staten weten wat zij vinden van het bouwplan en of zij actie gaan ondernemen om het bouwplan stop te zetten.


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties