Samenwerkingsakkoord FIT en AWDC rond exportbevordering juwelen- en diamantindustrie

20/07/2011 10:51

FLANDERS INVESTMENT & TRADE - FIT

Flanders Investment &Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, en AWDC, het Antwerp World Diamond Centre, sluiten een convenant af om Vlaamse bedrijven uit de juwelen- en diamantindustrie internationaal te ondersteunen en aan te moedigen. De acties van FIT en AWDC voor Vlaamse exporterende bedrijven zijn immers complementair: buitenlandse economische missies inrichten, internationaal lobbyen, informatie uitwisselen, steun en subsidies voor export geven, etc. Met dit convenant blijven FIT en AWDC hun inspanningen en sterktes bundelen ten dienste van Vlaamse bedrijven uit de diamant- en juwelensector. Het is het eerste algemene convenant dat FIT en AWDC ondertekenen en het is 5 jaar geldig.

Claire Tillekaerts, algemeen directeur van FIT: "Flanders Investment & Trade blijft in 2011 strategisch inzetten op een intense samenwerking met partners uit het middenveld om de Vlaamse bedrijven te helpen internationaliseren. Met bijna 6% van de totale Belgische uitvoer tekent de juwelen- en diamantindustrie voor een niet te verwaarlozen aandeel in de export. Logisch dat FIT en AWDC en FIT hun samenwerking intensifiëren."

Ari Epstein, CEO van AWDC: "AWDC en FIT hebben in het verleden altijd bijzonder goed samengewerkt, en willen met dit samenwerkingsakkoord deze band nog meer versterken. AWDC en FIT vullen elkaar goed aan. We willen allebei bijzondere aandacht blijven besteden aan het samen organiseren van internationale zendingen en seminaries. Die zijn immers erg vruchtbaar gebleken om Vlaamse bedrijven in het buitenland te introduceren."

Diamant- en juwelenindustrie internationale sector bij uitstek

De juwelen- en diamantindustrie is goed voor 5,8% van de totale Belgische uitvoer in 2010. Vlaanderen neemt globaal 82,4% van de Belgische uitvoer voor zijn rekening. In de Vlaamse uitvoer steeg de uitvoer van diamanten en juwelen in 2010 al spectaculair met 53,5%. In het 1ste kwartaal van 2011 steeg de uitvoer met nog eens 35,2%, zoals bijgevoegde grafiek laat zien.

De eerste 6 maanden van 2011 werd er al voor $15.08 miljard aan ruwe en geslepen diamanten vanuit Antwerpen uitgevoerd. Qua tewerkstelling is die zelfde Antwerpse diamantsector goed voor ca. 35.000 banen.

De top-10 van exportlanden van geslepen diamant is heel divers. De VS blijft koploper. Hongkong en China samen staan op de tweede plaats, voor Israël, Zwitserland en India. Het uitgebreide buitenlandse netwerk van FIT vormt daarbij een uitstekende uitvalsbasis. In meer dan 90 landen wereldwijd kunnen Vlaamse bedrijven met hun vragen terecht over export.

Claire Tillekaerts, algemeen directeur van FIT: "FIT doet in 2011 alle BRIC-landen aan. De Vlaamse minister-president bezocht Brazilië in april en is net terug van een vruchtbare missie naar de V.S. Hij plant nog een bezoek aan India in november."

Ari Epstein, CEO van AWDC: "En in oktober al staat, na de missie naar Rusland in april, een prinselijke missie naar China op het programma, waar AWDC een bijzonder belangrijk contract heeft binnengehaald met de Industrial and Commercial Bank of China. Alle opportuniteiten die hieruit voortvloeien, volgen wij met FIT van heel nabij op."

Contact en meer informatie:

Bart Matheï, woordvoerder FIT

bart.mathei@fitagency.be

+32 2 504 88 79

+32 473 366 975

Caroline De Wolf, woordvoerder AWDC

caroline.de.wolf@awdc.be

+ 32 3 222 05 01

+ 32 478 93 43 93

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel