Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Tilburg, 20 juli 2011

LUST: 4 korte dansvoorstellingen geïnspireerd op 'Tuin der Lusten'

Jonge danstalenten veroveren festivals

In de dansvoorstelling LUST van Danshuis Station Zuid lieten vier internationale choreografen zich inspireren door het schilderij 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch. Vier unieke choreografieën met hetzelfde thema, het bleek een gouden greep. Op Festival Mundial en in het Amsterdamse Vondelpark werden de stukken zeer enthousiast ontvangen. LUST is nog te zien in Den Bosch en Zeeland en in een 'XXL-versie' tijdens Oktober Dansmaand.

Inspiratie
De 'Tuin de Lusten' heeft ontelbare kunstenaars geïnspireerd. Naast de voor hand liggende religieuze thema's is het dan ook eerst en vooral een picturale encyclopedie van een nieuw wereldbeeld. De Israëlische Einat Tuchman en Itamar Serussi Sahar, de Spaanse Jesus de Vega en de Afrikaanse Taïgué Ahmed uit Tsjaad (die werd uitgenodigd in coproductie met Festival Mundial) tonen de verscheidenheid van de hedendaagse dans, van danstheater tot fysieke, pure dans. Ieder vertrekt vanuit zijn eigen culturele en persoonlijke achtergronden.

Snelheid en vernieuwing
Itamar Serussi begint zijn dansopleiding al op 15-jarige leeftijd aan de dansacademie in zijn geboorteland Israël. Na meerdere internationale successen is Itamar sinds 2010 werkzaam als huischoreograaf van Danshuis Station Zuid. Zijn choreografie voor Lust zal vooral inspelen op snelheid en vernieuwing. Elk deel van de voorstelling neemt slechts 52 seconden tijd in beslag In het schilderij De Tuin der Lusten zijn veel elementen samengebracht en dat is ook het kenmerk van zijn voorstelling.

Rijke beeldtaal
Einat Tuchman begint haar dansopleiding aan de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël en vervolgt haar studie aan de Rotterdamse Dansacademie. Daarna maakt ze deel uit van verschillende gezelschappen. De inspiratie voor haar choreografie haalde Einat Tuchman vooral uit rijkdom van de beeldtaal die van het schilderij spat; in het schilderij zie je verschillende figuren met hun verschillende sociale omgangsvormen. Haar fascinatie voor dans als resultaat van gewone, vertrouwde handelingen en bewegingen uit het dagelijks leven komt dan ook in Lust tot uiting.

Hemel, aarde en hel
Jesùs de Vega is geboren op Las Palmas. Daar zet hij ook de eerste stappen in zijn danscarrière. Later vervolgt hij deze in Madrid, Barcelona, Reykjaik, Groningen en Amsterdam. Al sinds 2006 is Jesùs als danser verbonden aan Danshuis Station Zuid. In zijn choreografie voor Lust laat hij de duisterheid van het schilderij terugkomen door de drie panelen (aarde, hemel en hel) door elkaar te mixen.

Choreograaf met een verhaal
Ahmed Taigue is een bijzondere in het rijtje. Balletmeester Andrew Greenwood reisde af naar een dansfestival in Mali om jong talent te spotten. Zijn oog viel op het werk van Ahmed Taige. Niet alleen een fantastische choreograaf, maar ook een genocide vluchteling die een verhaal te vertellen heeft. En dat doet hij zeker doen in zijn choreografie tijdens Lust.

Muzikaal overweldigend
Om van de samenwerking binnen Lust een totaalbeeld te krijgen dat recht doet aan het visuele geweld van Bosch houdt daar niet op: componist Richard van Kruysdijk zorgde voor indringende soundscapes en studenten van de Fontys Circus Academie omkaderen de voorstellingen op locatie met theatrale acts.

Tournee
11 - 14 aug. Den Bosch,Theaterfestival Boulevard
2 voorstellingen per dag, kijk op www.festivalboulevard.nl voor het hele programma.

28 - 30 aug. Middelburg, Zeeland Nazomer Festival
2 voorstellingen per dag, kijk op www.theaterzeelandia.nl voor het hele programma.

30 sep. -- 2 okt. Tilburg, LUST4, kick-off van Oktober Dansmaand Dit bijzondere evenement is onderdeel van Tilburg Textiles en een Tilburg Dansstad-activiteit met dans, live muziek en performances.


---

Noot voor de redactie,