Ingezonden persbericht


Zeist, 19 juli 2011 - Dierenrechtenorganisatie Bite Back start een e-mailactie waarbij ze bioscopen oproepen om de film 'The Zookeeper' niet langer te vertonen. Voor deze film werd gebruik gemaakt van diverse dieren die gehuurd zijn van malafide dierentrainers. Het gaat onder meer om een mishandelde olifant. Er is geen enkele garantie dat het dierenwelzijn tijdens de opnames gewaarborgd kon worden. Tijdens de opnamen is zelfs een giraf gestorven op de set. Bite Back is van mening dat dieren niet dienen voor ons vermaak en roept bioscopen dan ook op om deze film niet te vertonen.

De olifant die gebruikt werd voor deze film is afkomstig van het bedrijf Have Trunk, Will Travel dat al eerder ingehuurd werd voor de film 'Water for Elephants'. Dit bedrijf ligt momenteel zwaar onder vuur nadat beelden opdoken waarin olifanten, waaronder deze, worden mishandeld. De dieren worden tijdens de training geslagen en mishandeld met elektroschokken. Om olifanten kunstjes te laten doen, wordt hun wil gebroken met geweld. Experts geven aan dat er geen andere manier is om olifanten te trainen wil je ze dergelijke kunstjes laten doen.

Alex Romijn, woordvoerder van Bite Back, zegt hierover: 'Het is totaal overbodig om dieren te gebruiken in films. Steeds meer films gaan al over op het gebruik van computergraphics. Dieren in de entertainmentsector zitten vaak lang opgesloten in hokken of kooien, waarin ze op geen enkele manier hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Bovendien worden veel dieren getraind met dwangmiddelen en geweld. De dieren moeten goed en snel presteren om de filmkosten te drukken. Daarom hoopt Bite Back dat Nederlandse en Belgische bioscopen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en deze film niet draaien. Op die manier dragen ze niet bij aan het dierenleed dat aan deze film vooraf ging.'

Bite Back heeft op haar website www.biteback.org een voorbeeldbrief gepubliceerd, die iedereen kan gebruiken om bioscopen aan te schrijven.