Ingezonden persbericht


Europese Commissie deelt zorgen ChristenUnie over Wit-Rusland

In antwoord op vragen van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), laat de Europese Commissie weten de zorgen om de situatie na de verkiezingen in Wit-Rusland (Belarus) te delen. De EU zegt al het mogelijke te doen om de slachtoffers van repressie en hun families te steunen. Van Dalen is blij met de inspanningen van de EU, maar zijn zorgen blijven. ,,De maatregelen van de EU zijn een goede eerste stap. Hiermee worden de burgers en de politieke oppositie waar mogelijk gesteund. Maar uiteindelijk is er pas echt toekomst voor het land als President Aleksandr Loekasjenko vertrekt."

In Wit-Rusland zijn na de presidentsverkiezingen van 19 december 2010 veel protesten gehouden en werden talloze mensen opgepakt. Nu zijn de eerste straffen aan oppositieleiders uitgedeeld. Eén van de leiders, Pavel Sievarynets, covoorzitter van de Belarussische Christendemocraten (BCD), een zusterpartij van de ChristenUnie, is op 16 mei jl. veroordeeld tot 3 jaar werkkamp. Samen met de heer Sievarynets zijn ook twee andere oppositieleiders, Iryna Khalip en Siarhej Martseleu, tot vrijheidsstraffen veroordeeld. Eerder al zijn straffen uitgesproken tegen andere oppositieleiders.

De Europese Commissie volgt de ontwikkelingen in Wit-Rusland op de voet. Van Dalen: ,,In haar antwoord laat de Commissie weten te werken aan nieuwe sancties. Die zijn hard nodig en ik roep de Europese Ministers op om snel in te stemmen met meer ondersteuning voor de gewone burgers en hardere sancties tegen het misdadige en corrupte regime Loekasjenko."

Drukmiddel

De Commissie laat in haar antwoord ook weten dat de EU de Belarussische autoriteiten meermaals heeft opgeroepen alle politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten en te rehabiliteren. Bovendien heeft de EU verzocht onmiddellijk te stoppen met het optreden tegen de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld en met alle politiek gemotiveerde rechtszaken.

De EU-delegatie en EU-ambassades in Minsk houden de rechtszaken in de gaten en blijven de Belarussische autoriteiten verzoeken hun toegang te verlenen tot gevangenen. Ook worden de voortdurende repressieve maatregelen door de autoriteiten in Minsk nauw in de gaten gehouden, vooral meldingen van onmenselijke of onterende behandeling in Belarussische gevangenissen.

Daarnaast verstrekt de EU steun aan getroffen personen en hun families, en aan onder meer studenten die van de universiteit zijn gestuurd. Ook wordt er gewerkt aan visa-versoepeling, zodat inwoners van Belarus gemakkelijker naar de EU kunnen reizen. Tegelijkertijd is er een zwarte lijst aangelegd. Tot nu toe 188 personen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van internationale verkiezingsnormen en het latere optreden tegen de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld, wordt toegang tot de EU geweigerd.

In de bijlage en hieronder vindt u de vragen en antwoorden.