Gemeente Veenendaal


Ambitie beste binnenstad 2013 krijgt verder vorm

Burgemeester en wethouders van de gemeente Veenendaal hebben dinsdag 19 juli de ambities en de daarbij behorende activiteiten voor het behalen van de prijs Beste Binnenstad 2013 vastgesteld. Met dit besluit krijgt de weg ernaar toe meer vorm. Samen met het Platform Binnenstadsmanagement, de stichting Promotie Veenendaal en de stichting Cultuurkoepel gaat de gemeente aan de slag om de ambities waar te maken. Daarmee leveren de partijen een bijdrage aan de hoofddoelstelling van het programma Economie âWij zijn beste binnenstad van Nederlandâ.

Het hoofddoel âWe zijn beste binnenstad van Nederlandâ van het programma Economie is niet per sé het winnen van de prijs (die een momentopname betreft), maar wel het op veel fronten beter maken van de binnenstad en daarmee het duurzaam versterken van de positie van Veenendaal als winkelhart van de regio. De prijsvraag is daarbij een stimulans en richtpunt en een mogelijke opsteker, maar het âwinstoogmerkâ moet vooral op de lange termijn gezien worden.

Ambities en uitvoering
Het Ambitiedocument dat het college dinsdag vaststelde, geeft een beschrijving van de ambities van Veenendaal voor de verdere verbetering en versterking van het centrum op verschillende domeinen. Te denken valt aan meer evenementen om de winkelstad te promoten, een binnenstad die nieuw, schoon, heel en veilig is, een compacte en complete binnenstad, goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid en gedreven ondernemerschap dat professioneel samenwerkingsschap brengt. Het bij behorende Werkboek geeft een eerste richting en uitwerking voor mogelijke (sub)doelen en acties om hét winkelhart van de regio te zijn en te blijven. Aan de verschillende acties werken de partijen inmiddels al voortvarend. De pilot âHet Nieuwe Winkelenâ is hier een voorbeeld van.

Focus
In de komende maanden werken de partijen gezamenlijk het Werkboek uit tot een zogenoemd Uitvoeringsplan. Er komt een klankbordgroep die breed van samenstelling is en die ideeën kan inbrengen en de acties kan toetsen op haalbaarheid. De partijen hebben al zoân 65 mogelijke acties geïdentificeerd. Dat lijkt heel veel, maar het zit âm vaak ook in de details. Wethouder Verloop hierover: âDus als 400 ambtenaren, 400 ondernemers en 400 bewoners en maatschappelijk betrokkenen vanaf nu 'hun ding' gaan doen vanuit de focus âVeenendaal is Beste Binnenstadââ¦dan móet het gewoon lukken!â