ECN: Persberichten

vrijdag 20 januari 2006 12:43

Eurocommissaris Energie onderstreept sleutelfunctie energieonderzoek!

Bezoek aan energieonderzoeklocatie in Petten

De Eurocommissaris voor Energie, Andris Piebalgs, onderstreept de noodzaak om nú actie te nemen om de energievoorziening van Europa zeker te stellen! Dit zei Piebalgs vandaag tijdens zijn bezoek aan de onderzoekslocatie naar energie in het Noord-Hollandse Petten. In ogenschouw nemende dat de EU op dit moment 50% van de energie importeert (binnen 25 jaar kan dit stijgen tot zelfs 70%), bepleit hij het onderzoek naar alle energievormen en roept op tot meer energiebesparing en efficiënter gebruik van energie. De landen in de EU kunnen naar schatting ten minste 20% besparen op haar huidige energiegebruik per jaar.

Vandaag bracht de Eurocommissaris bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) onder andere een bezoek aan een hightech laboratorium voor onderzoek naar zonne-energie en bij expertisecentrum voor nucleaire technologie NRG de Hoge Flux Reactor.
Ook informeerde hij zich bij het Instituut voor Energie van de Europese Commissie over de laatste ontwikkelingen in de waterstoftechnologie en bezocht de nieuwe brandstofcel testfaciliteit. Tijdens de rondleiding heeft Piebalgs gesproken met vele deskundigen van de drie onderzoeksinstellingen in Petten. De onderzoekslocatie in Petten heeft al meer dan 50 jaar ervaring in energieonderzoek, op het brede gebied van fundamenteel onderzoek tot technologische implementatie.

'Energieonderzoeklocaties, zoals hier in Petten, beoordelen en onderzoeken de energie uitdagingen waar de EU voor staat. Ook dragen zij bij aan de toekomst van een betrouwbaar, concurrerend en duurzaam Europees energiebeleid.' De energiecommissaris zegt verder dat de samenwerking van publieke en private partijen met het 'Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek' van het Europese Instituut voor Energie waardevolle expertise oplevert in de diverse energiegebieden, van nucleair tot duurzame energietechnologieën.

Einde persbericht