Gedurfde Rotterdamse spelen na 450 jaar


Onderzoek naar mogelijke heropvoering

Rotterdam, 20110620 -- Op 20 juli 2011 is het precies 450 jaar geleden dat in Rotterdam de befaamde rederijkersspelen van 1561 werden gehouden. Aan de vooravond van de Beeldenstorm en de Tachtigjarige Oorlog kwamen toneelgroepen uit alle windstreken in Holland naar de Maasstad om daar hun mening te geven over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen zoals de strijd tussen katholieken en protestanten.

Godsdienstige intolerantie kwam aan bod in de toneelstukken, die aan de voet van de Laurenskerk werden opgevoerd. Men besprak sociale spanningen in de zogeheten refereinen, maar zulke teksten werden waarschijnlijk vooral binnenskamers voorgedragen. De toneelwestrijd toont de publieke opinies uit steden als Amsterdam, Haarlem en Leiden en wordt wel gezien als een 'parlement' avant la lettre.

De Rotterdamse Spelen zijn uniek door de gedurfde onderwerpen, maar ook omdat de teksten ervan bewaard zijn gebleven. Historicus Henk Hollaar promoveerde op een onderzoek naar deze historische gebeurtenis. Hij schreef er een boek over en publiceerde ook de teksten.

Hollaar kan boeiend vertellen over de Rotterdamse Spelen, de maatschappelijke achtergronden ervan en de literaire inhoud. De mogelijkheid om de Spelen nogmaals op te voeren, worden op dit moment onderzocht.





Hoor! Geschiedenis