Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
26-05-2011

Fries eeuwfeest in Brazilië

Plannen voor handelsreis in juli

Er wonen zo'n 4.000 mensen met Friese roots in Brazilië. In het kader van het 100-jarig bestaan van de emigranten vindt er van 20 tot en met 24 juli aanstaande een uitwisseling plaats in Brazilië. De Friese uitwisseling op het gebied van cultuur en economie is onderdeel van het jaar dat door de Braziliaanse president tot 'Ano Holanda-Brasil' ('jaar van Nederland-Brazilië') is uitgeroepen. Tijdens de startbijeenkomst afgelopen woensdag in de Kamer van Koophandel bleek dat de uitwisseling veel kansen voor Fryslân biedt.

Programma voor ondernemers en particulieren
De uitwisseling vindt plaats in Carambeí, een Nederlandse 'kolonie-dorp' ten zuiden van São Paulo. Durk de Boer liet woensdagmiddag de ruim veertig geïnteresseerden een impressie zien van de uitwisseling die men kan verwachten. Namens het aannemingsbedrijf De Boer & De Groot heeft hij de locatie meerdere malen bezocht. De Boer: "Wij leveren een bijdrage aan het realiseren van het museumdorp dat de emigranten hebben laten bouwen om de herinneringen aan hun afkomst vast te houden en te tonen aan hun nageslacht en hun omgeving. Een groot deel van de emigranten heeft een zeer succesvol bestaan opgebouwd en belangrijke posities verworven binnen de zuivel en agrarische sector. Dankzij hun netwerk en activiteiten biedt de uitwisseling ook veel kansen voor ondernemers. Op dit moment gaan we met in ieder geval 15 personen uit Fryslân de uitwisseling bezoeken." Brazilië is nog steeds een groeimarkt en er worden veel investeringen gepleegd in het kader van het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. De Kamer van Koophandel onderkent deze kansen ook en treft voorbereidingen voor een handelsoriëntatiereis.

'Blik op 2012; De Simmer fan Fryslân'
Fryslân Ferbynt heeft de uitnodiging van de organiserende Friezen en Nederlanders in Carambeí aangegrepen om de band met Friezen om utens aan te halen en hun bij het perspectief van Fryslân te betrekken. Projectleider Sjoerd Radersma licht toe: "We kunnen ons grote, internationale netwerk prachtig uitbreiden. Hierdoor ontstaat een uniek netwerk aan Friese ambassadeurs in het buitenland. We zullen de mensen daarbij vooral enthousiast maken voor 'De Simmer fan Fryslân 2012'. Dit wordt een internationaal evenement waarin Fryslân haar vensters open zet op het terrein van sport, cultuur en economie. Binnenkort wordt het programma gepresenteerd."

Meer informatie via www.fryslanferbynt.nl/brazilie

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht