Gemeente Nijmegen

persbericht

14 juli 2011

Roze geschiedenis Nijmegen in 51e Canonvenster

Het 51e Canonvenster in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis is vanaf woensdag 20 juli gewijd aan de roze geschiedenis van de oudste stad van Nederland. De opening van het venster vormt tegelijk de start van de Roze Woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Het 51e venster is een aanvulling op de 50 vensters van de Canon van Nijmegen en biedt inwoners van Nijmegen de mogelijkheid een ontbrekend verhaal toe te voegen. Het roze venster is te zien tot half oktober.

In de geschiedenisboekjes op school en ook in de meeste (populair-) wetenschappelijke werken ontbreekt de roze geschiedenis. Deze geschiedenis komt ook niet voor in de Canon van Nederland, niet in die van Gelderland en nauwelijks in de Canon van Nijmegen. Het nieuwe 51e venster vertelt enkele hoofdstukken uit de roze geschiedenis van Nijmegen. Een geschiedenis van een onderdrukte minderheid waarover je niet hoorde te spreken. Het venster belicht enkele verrassende aspecten uit de tijd van onderdrukking. De rol die homoseksualiteit speelde bij het ontstaan van de Bataafse opstand. Een hertog van Gelre door zijn zoon beschuldigd van sodomie. Een sodomiet die in de kelder van het stadhuis ter dood werd gebracht. De Nijmegenaren die aan de wieg stonden van de eerste homo-organisatie van Nederland. Nijmegen als 'zondige Rivièra van het katholicisme'. En het ontstaan van het COC in Nijmegen, nu veertig jaar geleden. Daarmee kwam een einde aan een geschiedenis waarbij stilzwijgen soms oo k doodzwijgen betekende.

Eerder stelde Gelderlanderredacteur Rob Jaspers een 51e canonvenster samen over 'Nijmegen en de regio'. Het venster over 'de roze geschiedenis van Nijmegen' is samengesteld door Helm de Laat, medewerker van Stichting Cultuurhistorisch Projectbureau. Alle presentaties uit het 51e Cannonvenster krijgen een blijvende plek op de website van Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl




Gemeente Nijmegen