Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA ontgoocheld: 1 jaar knokken en dan gaat men finaal door de knieën

klok 20 juli 2011

Een donderpreek van het Paleis en een ultimatum van de PS op de nationale feestdag zijn uiteindelijk voldoende geweest voor de CD&V om definitief plat op de buik te gaan. De N-VA is heel zwaar ontgoocheld in de ultieme bocht van de CD&V. Want ondanks alle onwaarheden die hierover verteld worden, staan zij met lege handen. Aan geen enkele van hun eisen is door de Franstaligen fundamenteel tegemoet gekomen.

Inzake BHV en Brussel staat CD&V nu volledig met de billen bloot.
1. Elio Di Rupo heeft de wetsvoorstellen van Beke niet "grotendeels overgenomen" zoals Beke beweert. Elk wetsvoorstel van Beke is door Di Rupo immers aangepast ten voordele van de Franstaligen. De wetsvoorstellen van Di Rupo zijn voor de Vlamingen in de Vlaamse rand rond Brussel een dramatisch slechte uitgangspositie voor verdere onderhandelingen.


2. 4 kwalijke elementen waarvan CD&V vroeg dat ze uit de nota van Di Rupo geschrapt zouden worden, blijven nog steeds pal overeind in de nota. CD&V vraagt nu enkel dat ze niet in "deze" onderhandelingen (over BHV) ter sprake komen. Ze mogen dus wel ter sprake komen in de latere onderhandelingen over de regeringsvorming. Ergo: aan de nota van Elio Di Rupo is dus geen woord veranderd. Exact wat de Franstaligen allemaal unisono eisten. Trouwens, al zouden die 4 elementen geschrapt worden, dan maakt dit de nota van Di Rupo hoogstens een klein beetje minder slecht.

Wat de N-VA vervolgens bijzonder hard stoort, is dat er intussen door geen enkele Vlaamse partij gerept wordt over het sociaal-economische en budgettaire luik van de nota van Di Rupo. Nochtans staat die bol van de belastingsverhogingen! Het zullen hoofdzakelijk de Vlamingen zijn die de crisis zullen mogen betalen, terwijl de Franstaligen alles bij het oude kunnen laten. De dieperliggende oorzaken van dat budgettaire gat worden niet weggewerkt. De aanbevelingen van de Europese Commissie en de OESO worden compleet in de wind geslagen. Structureel zal er nauwelijks iets veranderen in dit land. Of zoals Geert Noels gisteren nog communiceerde: "De druk van de financiële markten wordt gebruikt om het sociaal-economisch luik van de nota Di Rupo door te duwen, terwijl die op lange termijn België op een Griekse route zet."

Bart De Wever: "Ik vind het tragisch en bijzonder ontgoochelend dat CD&V opnieuw doet wat ze in 2008 al gedaan heeft: tegen beter weten in plooien voor de PS en de Franstaligen. Di Rupo is op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de sowieso al heel gematigde voorwaarden van de CD&V en toch zwemt de CD&V opnieuw in de fuik die de Franstaligen hebben uitgezet. Ik begrijp ook Open Vld niet. Toen ik informateur was vorig jaar, verklaarde die partij urbi et orbi dat men niet op hen moest rekenen indien er belastingen zouden komen op wie werkt, spaart en onderneemt. Nu staat de nota van Di Rupo bol van dat soort belastingen en nu schuift men toch gretig aan tafel. Dat zal een gemiddeld Vlaams gezin 1.000 euro extra aan belastingen kosten, elk jaar opnieuw. Ik snap niet dat dit voor Open Vld een goede onderhandelingsbasis is om van te vertrekken."

Daarmee heeft de CD&V en met hen alle traditionele Vlaamse partijen een duidelijke keuze gemaakt. In plaats van de Franstaligen samen onder druk te zetten om eindelijk institutioneel en financieel orde op zaken te stellen, laat men de N-VA vallen om een regering te vormen die niks fundamenteel zal hervormen en vooral veel belastingen zal heffen. Van deze onderhandelingen zal niets goeds komen. Dat is al van bij de start duidelijk, tenzij voor wie ziende blind is of verblind wordt door de drang naar regeringsdeelname of de angst voor verkiezingen.

Aan CD&V en Open Vld om aan het einde van de rit ons ongelijk te bewijzen en een akkoord voor te leggen dat wel degelijk een grote, structurele staatshervorming inhoudt, ingrijpende overheidssaneringen, het behoud van Brussel als hoofdstad van 6 miljoen Vlamingen en een aanvaardbare en duurzame oplossing voor BHV. Wij vrezen echter het tegendeel en betreuren alvast dat de Vlaamse samenhorigheid uiteindelijk is geweken en de Vlaamse standvastigheid bezweken. Auteur(s): Bart De Wever, Partijvoorzitter Contactinfo:

Jeroen Overmeer, woordvoerder Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10 E-post: jeroen.overmeer@n-va.be Url: www.n-va.be