Gemeente Leudal


Nieuws

Vrijwilligersavond Hart voor Leudal

In 2008 is gestart met het project Hart voor Leudal. Hart voor Leudal is een project voor en door inwoners. Het doel van dit project is het vergroten van de overlevingskansen van mensen met een circulatiestilstand door de aanwezigheid van een netwerk van personen die in staat zijn de basale reanimatie toe te passen, personen die een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen gebruiken en een netwerk van AED's.

vrijwilligersavond Hart voor Leudal Op deze wijze kan, nog vóór de ambulance ter plaatse is, gestart worden met reanimeren en door middel van de AED getracht worden de circulatie weer op gang te brengen.

In geval van een circulatiestilstand telt iedere seconde! Hoe eerder reanimatie gestart wordt, hoe groter de kans op herstel van het hartritme.

Door middel van publicaties, voorlichting en actieve persoonlijke werving door dorpsraden en EHBO-verenigingen is het netwerk uitgegroeid tot inmiddels meer dan 450 vrijwilligers en 41 geregistreerde AED's!

Drie jaar na start van het project vonden wij ook een mooi moment om samen met de vrijwilligers terug te blikken en hun te bedanken voor hun inzet. Op woensdag 29 juni j.l. heeft in Baexheimerhof te Baexem een vrijwilligersavond plaatsgevonden in het kader van het project Hart voor Leudal. De avond werd verzorgd door de RAV Limburg Noord in samenwerking met de Gemeente Leudal.

Tijdens de bijeenkomst is samen met de vrijwilligers teruggekeken naar de afgelopen periode en aandacht besteed aan cijfers en overzichten. De Gemeente Leudal mag zich gelukkig prijzen met het aantal geregistreerde vrijwilligers. Dorpsraden, EHBO-verenigingen en vrijwilligers zetten zich, samen met de RAV Limburg Noord en de gemeente, actief in voor het werven van vrijwilligers, die de bijbehorende cursussen en voorlichtings/informatiebijeenkomst willen volgen/bijwonen en zich in het systeem van Burgerhulpverlening Limburg willen laten registreren.

Op de vrijwilligersavond is ook gesproken over ervaringen van vrijwilligers en ambulancepersoneel rond een inzet. Want het is niet niks, om acuut te moeten reageren op een SMS-oproep, uit te komen bij een dorpsgenoot in een levensbedreigende toestand en onmiddellijk actie te ondernemen. Aandacht voor het uitwisselen van ervaringen is dan van groot belang. Zowel de RAV Limburg Noord als de Gemeente Leudal hebben deze gelegenheid aangegrepen om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en beschikbaarheid. Een aantal vrijwilligers krijgt een rondleiding in de meldkamer van de RAV Limburg Noord en twee vrijwilligers krijgen een half uur vliegles. Daarnaast heeft de gemeente besloten alle ingeschreven vrijwilligers te voorzien van een mondmasker voor de beademing. Dit werd vaker door vrijwilligers gevraagd en nu is besloten deze eenmalig te verstrekken. De vrijwilligers die de avond bijgewoond hebben, hebben het masker inmiddels mogen ontvangen. De overige vrijwilligers zullen per post een brief ontvangen om het masker op te halen bij het gemeentehuis. Een mooie gelegenheid om ook het nieuwe gemeentehuis te bezoeken. U ontvangt hierover dus nog bericht! De vrijwilligersavond werd goed bezocht en voor herhaling vatbaar bevonden.

Een project als Hart voor Leudal staat of valt met de betrokkenheid van burgers. Het plaatsen van AED's geeft het project nog geen inhoud. Daarvoor is een dekkend netwerk van vrijwilligers noodzakelijk. Misschien ook iets voor u? Meer informatie over het project Hart voor Leudal vindt u op de gemeentewebsite (www.leudal.nl) onder het kopje projecten en plannen. Door in het uitrolmenu Hart voor Leudal aan te klikken, treft u ondermeer de folder, een overzicht van de geregistreerde AED's en een overzicht van veelgestelde vragen aan. Ook op de website www.burgerhulpverleninglimburg.nl vindt u informatie over dit onderwerp.

De gemeente organiseert in samenwerking met de RAV Limburg Noord op donderdag 8 september 2011 een voorlichtings- en instructieavond over het project Hart voor Leudal. Tijdens de avond zal voorlichting worden gegeven over het project en bestaat de mogelijkheid om u direct in te schrijven voor het alarmeringssysteem. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u een geldig identiteitsbewijs en een kopie van uw reanimatie/AED-certificaat meeneemt. Ook inwoners, die de cursus reanimatie nog niet hebben gevolgd, zijn van harte welkom en kunnen zich op diezelfde avond aanmelden voor het volgen van een cursus. De cursuskosten worden door de gemeente betaald onder de voorwaarde dat u zich aanmeldt voor het alarmeringssysteem. De instructie is eenmalig en een verplicht onderdeel vóór u zich kunt inschrijven. Deze avond vindt plaats in het nieuwe gemeentehuis van Leudal, Leudalplein 1 in Heythuysen en begint om 19.30 uur. De avond is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Leudal.