Gemeente Heerenveen

kansen voor Energielandschap Heerenveen

Onderzoek naar kansen voor Energielandschap Heerenveen

De gemeente Heerenveen onderzoekt het komende half jaar, samen met ondernemers, belangstellenden en andere gemeenten, de mogelijkheden om in het gebied Klaverblad Noord Oost een Energielandschap te ontwikkelen.

Wat zijn de gebiedskenmerken en hoe kunnen deze gecombineerd worden met duurzame initiatieven en innovatieve ideeën? Wethouder Coby van der Laan: `zo'n onderzoek kan niet breed genoeg zijn. Het is belangrijk om creatief te denken en mogelijkheden van allerlei kanten te bekijken'. Dit sluit aan bij de aanwijzing van het gebied door de provincie Fryslân. In het provinciale Coalitieakkoord is de omgeving van het klaverblad bij Heerenveen aangewezen als één van de mogelijke locaties voor een windmolenpark.

In het gemeentelijke milieubeleidsplan van 2008 heeft de gemeente ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen geformuleerd. In 2020 moet 20% van de Heerenveense energie duurzaam zijn en de CO2-uitstoot met 20% afgenomen zijn. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen opgenomen om deze ambitie te verwezenlijken. Sinds de vaststelling van het milieubeleidsplan zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzame energie snel gegaan. Daarom benut Heerenveen, als toplocatie voor ondernemers in het Noorden, de kans om de ideeën en mogelijkheden in kaart te brengen voor een Energielandschap Heerenveen. Ook in relatie met regionale- en provinciale initiatieven.