Gemeente Alkmaar


Alkmaarse parkeervoorzieningen steeds duurzamer

Alkmaar, 21 juli 2011

Gemeente Alkmaar zet breed in op duurzaamheid. Door energiezuinige maatregelen zijn de energiekosten in parkeergarage De Vest in de afgelopen jaren gedaald met ruim 30%. Daarnaast zijn alle 180 parkeerautomaten in Alkmaar voorzien van zonnecellen.

Wethouder duurzaamheid en bereikbaarheid Jan Nagengast (CDA): `De gemeente Alkmaar wil duurzaam met haar eigen gebouwen en voorzieningen omgaan: zuinig en milieubewust. Daarmee willen we het goede voorbeeld geven. Met de duurzame maatregelen in parkeergarage De Vest en de parkeerautomaten op zonnecellen zijn we op de goede weg.'

Proef met LED-verlichting
In parkeergarage De Vest is door slimme regeltechniek en de energiezuinige aanpassingen van onder andere verlichting en ventilatie het energieverbruik en daarmee de -kosten drastisch verlaagd tot meer dan 30%. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat is gehouden naar aanleiding van een renovatie van parkeergarage De Vest.

Tussen 2007 en 2009 heeft er een grondige renovatie plaatsgevonden in de garage. Hierbij zijn onder andere alle trappenhuizen gerenoveerd en is de verlichting vervangen. De gasdetectie is volledig geoptimaliseerd en de mechanische ventilatie is geheel vervangen en voldoet geheel aan de huidige eisen van brandveiligheid.

De mogelijkheden met LED-verlichting worden onderzocht. Eerst is er een proef in fietsenstalling de Overdekte onder het Canadaplein. In deze proef wordt in de gehele breedte bekeken hoe zuinig deze verlichting is. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het energieverbruik, maar ook naar de beheerkosten en bedrijfszekerheid. Bij een geslaagde proef wordt er bekeken hoe deze LED-verlichting in alle parkeergarages toegepast kan worden. Het bouwkundige deel van het project wordt nog dit jaar gerealiseerd; in de loop van 2012 worden de resultaten verwacht.

Alle parkeerautomaten in Alkmaar op zonne-energie Alle 180 parkeerautomaten in Alkmaar draaien sinds 2009 duurzaam op zonne-energie. De stroom wordt opgewekt door een klein zonnepaneel van ongeveer 19 cm x 21 cm. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een accu.

Naast het feit dat de nieuwe parkeerautomaten duurzaam op zonenergie draaien, bieden ze andere voordelen. De meldkamer Parkeerbeheer, die vierentwintig uur per dag bezet is, beheert alle nieuwe parkeerautomaten op afstand `online'. Hierdoor is het mogelijk om storingen sneller te verhelpen. Het systeem detecteert ook pogingen tot inbraak en geeft ze dan direct door aan de meldkamer.

Parkeergarage De Vest