Politie Groningen

Donderdag 21 juli 2011

Provincie Groningen, 21-07-2011

Krakers parkeerautomaat aangehouden

GRONINGEN De politie heeft woensdagochtend twee mannen, 22 en 23 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de mannen aan het Hoornsediep in Groningen een parkeerautomaat hadden opengebroken. De getuigen hadden ook fotos gemaakt van de dieven en gaven het signalement door aan de politie. De verdachten konden op de Parkweg worden aangehouden. De mannen zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Inbrekers overlopen

SAPPEMEER/GRONINGEN Een bewoner van het Achterdiep Zuidzijde in Sappemeer heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee inbrekers overlopen. De mannen gingen er in een auto vandoor, waarop de zoon des huizes achter de auto is aangereden en de politie alarmeerde. Die kon de auto op de A7 aan de kant zetten. De beide inzittenden zijn aangehouden en ingesloten. Het gaat om een 33-jarige man uit Nieuwe Pekela en een 34-jarige man uit Muntendam. Het is nog onduidelijk of de inbrekers ook iets hebben weggenomen.

Een bewoner aan de Eerste Drift Spilsluizen in Groningen heeft woensdagmiddag een inbreker overlopen. De bewoner hoorde gestommel en zag een onbekend gebleven man met zijn laptop staan. Hij heeft de laptop kunnen terugpakken, waarna de inbreker er zonder buit vandoor ging.

Fietser gewond bij aanrijding

LEEK Een 42-jarige fietsster uit Leek is woensdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw had op de Watersingel in Leek geen voorrang gekregen van een 44-jarige automobiliste uit Leek. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam op de stoeprand terecht. Zij is met pijn in haar rug overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Aanhouding na slaan agent

GRONINGEN Een 32-jarige inwoner van Groningen is woensdagavond aangehouden in de Muurstraat. Agenten zagen dat er in de Muurstraat onenigheid was, waarop de man wegliep. Op aanspreken liep de man in eerste instantie door. Toen hij nogmaals door de agenten werd aangesproken, maakte hij slaande bewegingen. Hierop is de man met gepast geweld aangehouden. Hij bleef zich verzetten en sloeg een agent in het gezicht. De man is aangehouden voor niet voldoen aan het bevel, het plegen van verzet en het mishandelen van de agent. De Stadjer is ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanhoudingen bezit harddrugs

GRONINGEN De politie heeft woensdagavond drie mannen aangehouden voor het bezit van harddrugs. Het gaat om mannen van 19 en 20 jaar uit Groningen en Prinsenbeek. Agenten zagen dat één van de mannen iets uitwisselde met een andere persoon en er vervolgens in de auto vandoor ging. Bij de Laan Corpus den Hoorn werd de auto met drie inzittenden gecontroleerd. De mannen gaven aan geen drugs te hebben, maar bij doorzoeking bleek het tegendeel. In de auto werd in totaal 13 gram heroïne en cocaïne aangetroffen. De drugs, een geldbedrag en een aantal drugsartikelen zijn in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Jongens aangehouden

WINSUM De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee jongens aangehouden. Er was een melding binnengekomen dat twee jongens aan de Jan Altinkweg in Winsum een vuurtje aan het stoken waren. Op basis van het signalement kon de politie het tweetal op de Braaksterlaan aanhouden. Het gaat om een 13-jarige jongen uit Leek en een 12-jarige jongen uit Zuidwolde. Ze waren in het bezit van een gestolen fiets. De fiets was op het station van Winsum weggenomen. De jongens waren weggelopen uit een zorginstelling en wilden in een houten speelhuisje een vuurtje maken voor de warmte. Hierdoor is schade ontstaan aan het huisje. De fiets is in beslag genomen. De jongens worden verhoord en vervolgens overgedragen aan het zorgkader.

Politie controleert vrachtverkeer

OOST-GRONINGEN De politie heeft woensdag op de N366, de N33 en de A7 transportcontroles gehouden. Daarbij was extra aandacht voor afvaltransport en zwaar vervoer. Drie chauffeurs werden beboet omdat de vrachtwagen gladde of versleten banden hadden. Twee wagens waren overbeladen. Eén was circa 7 % overbeladen, de ander 24%. Twee vrachtwagens waren te hoog, één had een slechte losbreekreminrichting en twee hadden zoveel lading dat de stootbalk niet zichtbaar was. Dit is erg gevaarlijk in geval van aanrijdingen. Op de N366 controleerden opvallende motoragenten het verkeer. Vier personen kregen een bekeuring, omdat er kans was op vallende lading, omdat de ladingzekering niet goed was. Er werden nog veertien andere bekeuringen uitgeschreven. Een selectie: onvoldoende afstand houden, bedrijfsauto met gladde banden, een aanhangwagen zonder verlichting, overschrijding van uitlaatgeluid en een opgevoerde bromfiets. De controle van een 41-jarige automobilist uit Oude Pekela leidde tot een aanhouding. De man reed in een auto met aanhanger en kreeg een stopteken. De voorste zijramen waren voorzien van donkere folie. Bij de meting bleek dat de lichtdoorlatendheid slechts 38% was. Hiervoor kreeg hij een bekeuring van 180 euro. Ook werd zijn kentekenbewijs ingevorderd. De bestuurder werd boos en stapte weer in zijn auto. Hij gaf geen gehoor aan de mededelingen van de agent om te blijven staan. Hij reed vervolgens weg. De agent gaf dit door aan collegas, waarop de man kon worden aangehouden bij de zandwinning in Alteveer. Hij uitte meerdere bedreigingen naar de agenten. Hij is ingesloten. Veel mensen werden staandegehouden. Ook kregen veel mensen een waarschuwing als ze de zaken niet voor elkaar hadden.

N366 Veilig

Het Verkeersveiligheidproject N366 Veilig is in 2009 gestart op de provinciale weg N366 tussen Veendam en Ter Apel. Het project is een samenwerking tussen de provincie Groningen, Regiopolitie Groningen, de gemeenten Veendam, Pekela, Stadskanaal en Vlagtwedde en het Openbaar Ministerie. Doel van het project is om in vijf jaar tijd het aantal ongevallen en het aantal slachtoffers op de N366 met 50 procent te laten dalen. De aanpak bestaat uit een combinatie van maatregelen op het gebied van infrastructuur, handhaving en educatie. In 2015 wordt het project afgerond. Kijk voor meer informatie opwww.n366veilig.nl.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde woensdag 20 juli op diverse plaatsen het verkeer.


- Lauwersoog, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 814, aantal overtredingen: 49, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Grootegast, Ipo Haaimaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 63, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.


- Garmerwolde, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1468, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.