Landelijk Aktie Komitee Scholieren

GEEN HAVO-DIPLOMA VOOR GEZAKTE VWO'ERS

Gezakte vwo-leerlingen kregen gisteren weer een sprankje hoop op een diploma, toen bekend werd dat een school in het Groningse Warffum een aantal leerlingen die voor vwo zouden zakken een havo-diploma heeft gegeven. Helaas voor andere gezakten is de gebruikte route voor dit jaar afgesloten, en zullen zij volgend jaar gewoon opnieuw examen moeten doen. Het ministerie werkt al aan een wetswijziging om het trucje uit Warffum volgend jaar helemaal onmogelijk te maken.

De school in Warffum heeft gebruik gemaakt van het recht van leerlingen om een aantal vakken op een hoger niveau af te ronden. Deze regeling is ingevoerd om leerlingen die willen excelleren of uitdaging zoeken, maar een volledig pakket op een hoger niveau niet aankunnen toch ruimte te bieden. Zulke leerlingen krijgen een diploma in het laagste niveau waarop zij vakken hebben afgerond, met een aantekening van het hogere niveau bij de vakken waar het om gaat.

In Warffum heeft men leerlingen die dreigden te zakken voor vwo, waarschijnlijk nog voordat de uitslag bekend werd overgeschreven naar havo. Een leerling kan namelijk alleen een havo-diploma krijgen wanneer hij of zij ook ingeschreven staat als havo-leerling. De betreffende leerlingen konden vervolgens het vak waardoor zij zakten laten vallen, en met de overgebleven vakken een volledig havo-profiel vormen waarin zij wel slaagden. Zij hebben een havo-diploma gekregen, waarop bij elk vak de aantekening kon worden opgenomen dat deze op vwo-niveau is afgerond.

Overschrijving naar havo moet plaatsvinden voordat de uitslag van het vwo examen bekend is. Zodra de uitslag bekend is, gaat het om een afgerond examen op vwo, en is overschrijving naar havo niet meer mogelijk. Je kunt dan dus geen havo-diploma krijgen. Waarschijnlijk zal voor volgend jaar in de wet worden opgenomen dat een leerling alleen een havo-diploma kan krijgen als ten minste één vak op havo-niveau is afgerond. Hetzelfde zal gelden voor vmbo'ers die op hoger niveau vakken afronden.