Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

WHO: Veelgebruikte bloedtesten voor tbc 'gevaarlijk' voor patiënten

Den Haag, 21 juli 2011 - Op grote schaal gebruikte bloedtesten om tuberculose (tbc) vast te stellen zijn 'gevaarlijk' voor patiënten, omdat ze onbetrouwbaar zijn en foutieve resultaten geven, zo waarschuwde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) deze week. Het gaat hierbij om serologische bloedtesten die in de handel verkrijgbaar zijn.

Peter Gondrie, algemeen directeur KNCV Tuberculosefonds: "Patiënten in Nederland hoeven zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid van de testmethoden. In ontwikkelingslanden worden vaak bloedtesten gebruikt die niet de vereiste betrouwbaarheid hebben. Tuberculose kan worden gediagnosticeerd op verschillende manieren. In Nederland worden de door WHO genoemde testen niet gebruikt, en wordt diagnose gesteld door middel van longfoto's en sputumonderzoek." KNCV Tuberculosefonds adviseert de WHO inhoudelijk over de mondiale tbc-bestrijding en is zelf als tbc-bestrijder actief in meer dan 40 landen.

WHO geeft een voor haar doen unieke waarschuwing tegen het gebruik van dergelijke tests voor de besmettelijke longziekte, die ongeveer 14 miljoen mensen wereldwijd treft. Naar schatting draagt een derde van de wereldbevolking de bacterie bij zich die tuberculose veroorzaakt. "De tests zijn niet betrouwbaar en een verspilling van geld en tijd, waardoor de juiste behandeling in gevaar komt", zegt Mario Raviglione, directeur van de WHO Stop TB-afdeling. Het is de eerste keer dat de WHO een 'negatief' beleidsadvies geeft, in dit geval tegen het gebruik van een methode voor de diagnostiek.

Onderzoek naar de bloedtest
Uit een overzicht van de onderzochte serodiagnostische tests is gebleken dat zij te veel fout-negatieve en fout-positieve resultaten geven. De analyse van de onderzoeken is gemaakt door STAG-TB. STAG-TB http://www.who.int/tb/advisory_bodies/stag/en/index.html levert objectief, technisch en strategisch advies aan de WHO met betrekking tot tbc-bestrijding en controle. STAG-TB bestaat uit twintig experts, die ministeries van gezondheid, nationale tbc-bestrijding programma's, academische en onderzoeksinstellingen, maatschappelijke organisaties, patiënten- en beroepsverenigingen vertegenwoordigen. KNCV Tuberculosefonds is een van de experts binnen STAG-TB. KNCV Tuberculosefonds onderschrijft de waarschuwing voor het gevaar van de bloedtesten. Het gebruik van bloedtesten om tuberculose te diagnosticeren komt veel voor in ontwikkelingslanden zoals India, waar naar schatting 3 miljoen mensen de ziekte hebben. Tuberculose kan echter op verschillende manieren worden gediagnosticeerd, zoals longfoto's en analyse van sputum. Deze methoden worden in ontwikkelingslanden helaas niet universeel toegepast. De kosten van een bloedtest kunnen oplopen tot US $ 30 per patiënt. Elk jaar worden wereldwijd naar schatting meer dan een miljoen commerciële serologische bloedtesten uitgevoerd.

Tuberculose in Nederland
Na vele jaren van daling was er in 2009 een 16% toename van het aantal tbc-patiënten in Nederland. In 2010 nam het aantal tbc-patiënten weer af tot 1080, maar dat is nog steeds 8% hoger dan het gemiddelde van duizend patiënten gediagnosticeerd in de periode 2006-2008. Dit betekent dat tuberculose nog steeds een belangrijke besmettelijke ziekte is, ook in Nederland, en onze voortdurende waakzaamheid vereist.


- einde persbericht -

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig, want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.