Provincie Noord-Holland

IJdijken ontdekken met de smartphone

21 juli 2011 -

Iedereen met een mobiele telefoon met internet kan nu kennismaken met de verhalen over de IJdijken.

Er is een speciale IJdijkenroute ontwikkeld die loopt van het Pontplein in Velsen naar de Jodenbreestraat in Amsterdam. De route is ongeveer 40 kilometer lang. Langs het traject staan 24 bordjes met een speciale QR code. Iedereen met een mobiele telefoon met internet kan de IJdijkenroute ervaren door de QR codes of webadressen op de bordjes te gebruiken om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van Amsterdam en haar omgeving.

Dijken hebben grotendeels nog de functie van primaire waterkering, daarnaast herbergen ze een schat aan cultuurhistorie. De provincie Noord-Holland wil de verhalen achter cultuurhistorisch plekken in de provincie zichtbaar maken.
De IJdijken zijn `bakens van herinnering` in het landschap en zijn vaak nog zichtbaar in de openbare ruimte. Het is van groot belang om deze verhalen te vertellen, uit recreatief, maar ook uit educatief belang.

De verhalen maken onderdeel uit van Oneindig Noord-Holland, initiatief van de provincie Noord-Holland, waarop nog veel meer verborgen verhalen over cultuurhistorische plekken in Noord-Holland te lezen zijn. Meer informatie over de IJdijkenroute staat op internet.

Oneindig Noord-Holland
In Oneindig Noord-Holland werken (erfgoed)instellingen, musea, archieven, verenigingen, media en overheden samen met de provincie Noord-Holland. Doel is om via verhalen het rijke, culturele erfgoed van Noord-Holland nog beter toegankelijk te maken voor het publiek. Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar. De verhalen van Oneindig Noord-Holland zijn te vinden op de website en ook op de mobiele telefoon te lezen.

---