NEDSOM onderzoekt duurzame oplossing voor vluchtelingen Somalië

Persbericht van Migranten Consortium

Den Haag, 21 juli 2011.

De media attentie is nu gericht op de droogte in de Hoorn van Afrika, waardoor veel Somaliërs zijn gevlucht naar naburi-ge landen. Internationale nieuwsbureaus rapporteren over het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia, waar gemiddeld 1.300 vluchtelingen per dag met een hulpvraag arriveren. De VN en andere grote internationale organisaties verhogen hun hulpaanbod in het kamp en door heel de Hoorn van Afrika. Het, als gevolg van de val van de Somalische regering van Siad Barre, sinds 1991 en 1992 gevestigde vluchtelingenkamp Dadaab, is het fysieke bewijs van meer dan 20 jaar conflict en meer dan 35 jaar van voortdurende droogte in deze regio. Het Dutch Consortium of Migrant Organizations (DCMO) zal reageren op de acute noodhulpvraag, maar zal ook meer duurzame oplossingen onderzoeken.

NEDSOM Foundation, een organisatie van Somalische migranten en vluchtelingen in Nederland, en lid van het Dutch Consortium of Mi-grant Organizations, is van plan binnen 3 maanden een inkomens genererend project op te starten voor ca. 5.000 families die nog niet gevlucht zijn, net teruggekeerd of die IDP's (Internally Displaced Persons) zijn, in verschillende gebieden waar NEDSOM al heeft gewerkt met partner organisaties en daar nog steeds mee werkt. Voor nu worden de volgende gebieden in overweging genomen: Gedo, Baydhabo, Ogaden, Kalkacayo en ten noorden van Mogadishu. NEDSOM Foundation en zijn lokale partners verschaffen of 2 geiten per familie of 1 koe, afhankelijk van hun economische leefstijl. De verspreiding van deze basis economische eigendommen zal worden vergezeld door trainingen op het gebied van ondernemerschap en coörporatie.
Naast het op inkomensbeleid gericht activiteiten, zal de NEDSOM Foundation ook onderzoek doe naar lokale oplossingen voor de water-voorziening en watermanagement. De voortdurende droogte problemen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de klimaat- en weersomstandigheden, maar worden vaak verergerd door vernietiging van de originele watervoorziening en het verliezen van de duurzame irrigatie management sinds het verdwijnen van de centrale overheid in Somalië. Dezelfde politieke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat veel controle systemen tegen overstromingen in de Juba en Shabelle rivier zijn verdwenen, waardoor er soms enorme overstromingen zijn gedurende de Gu (april tot juni), de 2 hevigste regenseizoenen van de regio. De mogelijkheid tot het restaureren van de (lokale) overstromingscontrole systemen en de introductie van regenwaterreservoirs zal onderdeel zijn van het onderzoeksthema.

NEDSOM Foundation reserveert euro 5.000,00 voor dit project en een ander lid van het Dutch Consortium of Migrant Organizations, SMHO (Cooperating Muslim Aid Organizations) zal een bedrag van euro 15.000 beschikbaar stellen vanuit hun Ramadan actie 2011, die dit jaar gedu-rende de maand augustus plaatsvindt. Nederlandse donoren hebben al aangegeven dat zij verdubbeling in overweging nemen, als het project aan hun criteria voldoet. De consortiumleden, PASALI (Filippijnse diaspora) en TitanE (Moluks-Indonesische diaspora), die uitgebreide ervaring hebben in lokale projecten op het gebeid van regenwatermanagement, zullen hun kennis inzetten in het onderzoek en het coöperatieve deel van dit project. Ook zullen Nederlandse Waterbedrijven worden uitgenodigd om mee te doen.

Het Dutch Consortium of Migrant Organizations gaat 3 evenementen organiseren om extra gelden te generen voor het project: - Op 3 september 2011 organiseren NEDSOM Foundation en de andere consortiumleden een benefiet concert als fundraising activiteit. De locatie van dit concert wordt zeer binnenkort bekend gemaakt. - Op dinsdag 26 juli organiseert NEDSOM Foundation een workshop (halve dag) om de mogelijkheid te verkennen voor nauwere samenwerking met andere diaspora organisaties in dit project. Speciaal uitgenodigd worden de Somalië Diaspora organisaties. Deze workshop zal plaatsvinden in het kantorencomplex Bink 36 in Den Haag. Meer informatie zal spoedig worden vrijgegeven via de website van DCMO;
http://migrantconsortium.nl/ en via de website van NEDSOM Foundation; http://www.nedsom.com.
- In het kader van het project zal de Dutch Consortium of Migrant Organizations, een publiek debat opstarten met de Nederlandse overheid, politici en de donoren in Nederland over de positie van Nederlandse ontwikkelingshulp in de Hoorn van Afrika en speciaal in Somalië.

*

Links:
http://www.nedsom.com



Razende Robot Reporter