Gemeente Leeuwarderadeel


Definitieve samenwerking tussen boer en zwembad!

21-07-2011 13:40

Energie uit biogas voor sportcentrum" It Gryn" in Stiens.

Maatschap De Boer - Talsma uit Stiens heeft vorig jaar van het Ministerie van Economische Zaken officieel subsidie toegekend gekregen om energie te produceren vanuit een co-mestvergistings installatie voor het sportcentrum `It Gryn' in Stiens. De subsidie is toegekend voor een periode van 12 jaar. Hiermee staat de weg open de levering van energie aan het sportcomplex op termijn te realiseren en is daarmee uniek in Friesland.

Op donderdag 21 juli werd het definitieve contract ondertekend tussen de heer Luuk de Boer van Mts. De Boer - Talsma en de gemeente Leeuwarderadeel. Hiermee is grote stap gezet om tot realisering te komen.

`It Gryn' heeft een hoge energievraag met hoge energiekosten tot gevolg. Dat is voor het gemeentebestuur reden geweest naar een alternatieve en duurzame vorm van energie te zoeken. Omdat Mts De Boer
- Talsma, op korte afstand gelegen van het sportcentrum, de intentie had de energiecapaciteit uit te gaan breiden is besloten te onderzoeken of een koppeling tussen sportcentrum en de biogasinstallatie interessant was. Een haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door `E kwadraat advies', beantwoorde die vraag positief.

Mts de Boer - Talsma exploiteert een biogasinstallatie. Veelal wordt het biogas - verkregen door co-vergisting - bij een agrarisch bedrijf middels een Warmte Kracht Koppeling (WKK) omgezet naar stroom. In veel gevallen wordt de hierbij vrij gekomen warmte niet benut.

Co-vergisting is een bewezen techniek voor energieproductie. Bij co-vergisting wordt organische stof uit biomassa onder anaerobe omstandigheden door methaanvormende bacteriën vergist. Biogas is een milieuvriendelijke vorm van energie waarbij tevens sprake is van CO2 reductie. Mts. De Boer - Talsma en de gemeente Leeuwarderadeel hopen begin 2012 dit project gerealiseerd te hebben.

Op de foto ondertekenen Luuk de Boer van Mts. De Boer - Talsma en loco-burgemeester Agda Wachter van Leeuwarderadeel het contract om in de toekomst biogas te kunnen leveren. Luuks vrouw Renske (midden) en juridisch medewerker Anna Posthuma en loco-secretaris Harrie Siegersma kijken toe.

---