Centrale bank van Suriname


" Voortzetting voorzichtigheid in het overheid's financieel beleid blijft gewenst Noodzaak opzetten van een Stabilisatiefonds"

De Nationale Assemblee heeft dinsdagochtend de begroting voor 2011 goedgekeurd. Van de zijde van de Bank worden zowel de regering als de Assemblee met het bereiken van dit moment gefeliciteerd. Zoals van het college verwacht mocht worden zijn indringende vragen gesteld over de wijze waarop de regering denkt het geschatte begrotingstekort te financieren. Als dit omvangrijke tekort in historisch perspectief geplaatst wordt, mag toch van enige geruststelling sprake zijn, omdat realisatiecijfers traditioneel altijd beneden de geraamde (grote) tekorten uitkomen. Voor stabiliteit van onze economie is het van groot belang dat de overheid inderdaad ver beneden het geplande tekort blijft. Door maatregelen die de regering de afgelopen periode getroffen heeft is verbetering van de staatsfinanciën nu al zichtbaar. Het is echter nog te vroeg om zich een onbezorgd optreden te veroorloven. Mede vanwege de vele plannen die de regering voornemens is uit te voeren, is er namelijk toch nog sprake van een tekort aan middelen, vandaar dat verdere voorzichtigheid in het financieel beleid geboden is. De monetaire reserve is de afgelopen tijd fors toegenomen. Was deze per ultimo 2010 nog US$ 670 miljoen, medio juli hebben wij een niveau van US$ 730 mln mogen registreren. De reserve is hiermee verder aangegroeid boven de internationaal gangbare normen. De vooruitzichten voor de private sector zijn veelbelovend. Er zijn grote investeringen verwachtbaar in zowel de olie-, goud-, als bauxietsector. Het baart wel zorgen dat hierdoor oververhitting van de economie kan optreden, die voor spanning op de arbeidsmarkt kan zorgen en uiteindelijk een negatieve invloed kan hebben op het algemeen prijspeil. De Centrale Bank zal haar restrictief monetair beleid voortzetten en het is vooral daarom gepast dat ook de overheid een pas op de plaats maakt.



De verwachte verhogingen van de prijzen van onze exportproducten zullen voor extra staatsinkomsten zorgen waardoor nu het moment is aangebroken om reserves op te bouwen. Tegenslagen in tijden van dalende prijzen zullen dan goed opgevangen kunnen worden. Een overheid die niet in staat is om in tijden van voorspoed overschotten te creëren, zal daartoe nog minder in staat zijn in moeilijke tijden van dalende prijzen van de exportproducten. In het nabije verleden zijn we er op een pijnlijke wijze mee geconfronteerd dat prijzen weer omlaag kunnen gaan. Op internationale markten vindt steeds prijsfluctuatie plaats. Het is dus een kwestie van tijd voordat prijsdaling van de exportproducten weer zal optreden. Het creëren van fondsen waarop de Staat in tijden van neergang moet kunnen terugvallen, is dus een noodzakelijke voorwaarde om voort te gaan. De Centrale Bank van Suriname is al bezig met het uitwerken van voorstellen gericht op het vormen van een stabilisatiefonds. Met counterparts in Afrika en Azië en met internationale bankiers wordt nagegaan hoe een dergelijk fonds op te zetten en zo goed mogelijk te beheren. Deze voorstellen zullen nog dit jaar aan de regering worden voorgelegd. "

Paramaribo, 20 juli 2011 Centrale Bank van Suriname Dennis Samson Hoofd Voorlichting & Public Relations Tel : (597) 473741 ext. 310 Mobiel : (597) 867859