Universiteit Leiden

Europese subsidie Sander Nieuwenhuis voor hersenen in actie

Adrenaline spoort ons lijf aan tot actie. Noradrenaline doet hetzelfde met onze hersenen. Dat effect van noradrenaline op onze hersenen onderzoekt cognitief psycholoog Sander Nieuwenhuis. Met zijn 'Starting Grant' van de European Research Council (ERC) voor aanstormend onderzoekstalent heeft hij 1,5 miljoen te besteden aan een eigen onderzoeksteam.

Hormoon mobiliseert hersenen

Noradrenaline is een stofje in ons brein dat de gevoeligheid van neuronen en hersencellen beinvloedt. Als wij een belangrijke prikkel krijgen, bijvoorbeeld het startschot in een wedstrijd of een onverwachte knal, dan wordt dit stofje in ons brein losgelaten. Vergelijk het met adrenaline, een chemisch verwant hormoon. Net als adrenaline ons lijf mobiliseert tot actie, is het effect van verhoogde noradrenalineniveaus dat onze hersenen worden gemobiliseerd om in actie te komen.

Onderzoekstechnieken
Nieuwenhuis licht zijn interesse toe: 'Hoewel noradrenaline alomtegenwoordig in het brein is, weten we maar heel weinig over hoe deze stof de cognitie, bijvoorbeeld de waarneming en het geheugen beïnvloedt. Het doel van mijn project is om die invloed van noradrenaline op cognitie te bestuderen in mensen. Daarvoor maak ik gebruik van:

* fMRI, om de activiteit van het noradrenalinesysteem te meten;
* toedienen van middelen die noradrenaline beinvloeden, om te kijken hoe het noradrenalineniveau cognitie verandert.'

Onderzoeksteam

Voor het project worden onder andere twee postdocs en drie promovendi aangesteld gedurende een periode van vijf jaar, met de financiële bijdrage van de European Research Council (ERC) .

Links


* Medewerkerpagina Sander Nieuwenhuis

* Instituut Psychologie, sectie Cognitieve psychologie
* Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC)Â
* Dossier Brain and cognition

* Onderzoeksgebied Brain function and dysfunction over the lifespan
* Psychologie studeren in Leiden:
bachelor, master en researchmaster