Productschap Diervoeder

21/07/2011

Staatssecretaris Bleker: Inwerkingtreding Wet Dieren op 1 januari 2013

Onlangs informeerde het PDV u over de goedkeuring van de Wet Dieren door de 2e Kamer op 17 mei jl. Op 15 juli stuurde Staatssecretaris Bleker van het ministerie van EL&I een werkschema inzake de uitvoeringsregelgeving van de Wet dieren naar de 2e Kamer. De inwerkingtreding van de Wet dieren en de uitvoeringsregelingen is voorzien op 1 januari 2013. Publicatie zal overeenkomstig het beleid van vaste verandermomenten van regelgeving uiterlijk op 31 oktober 2012 plaatsvinden.

De Staatssecretaris heeft zes algemene maatregelen van bestuur en de daarbij behorende ministeriële regelingen en beleidsregels in voorbereiding. Die zullen al in een eerder stadium aan het parlement worden voorgelegd. De volledige brief van de Staatsecretaris vindt u hier.

De zes algemene maatregelen van bestuur en de daarbij behorende ministeriële regelingen en beleidsregels betreffen:
* het Besluit houders van dieren

* het Besluit dierenartsen en diergeneeskundigen
* het Besluit dierlijke producten

* het Besluit diergeneesmiddelen

* het Besluit diervoeders

* het Besluit handhaving Wet dieren

Een aantal besluiten lichten wij hieronder kort toe; de toelichting bij de overige besluiten kunt u lezen in de eerdergenoemde brief.

Besluit dierlijke producten
In het Besluit dierlijke producten worden regels over producten van dierlijke oorsprong neergelegd. Dit besluit omvat regels over vleeskeuring, de kwaliteit van dierlijke producten en, dierlijke bijproducten. Het gaat hier in grote lijnen over het voortzetten van bestaande regels.

Besluit diergeneesmiddelen
In het Besluit diergeneesmiddelen worden regels gesteld voor de vergunning om een diergeneesmiddel in de handel te brengen, het vervaardigen en de handel in diergeneesmiddelen door fabrikanten, handelaren en andere personen die diergeneesmiddelen verstrekken. Er wordt zo nauw mogelijk aangesloten bij EU richtlijnen 2001/82/EG (diergeneesmiddelen) en 90/176/eeg (gemedicineerd diervoeder). Het ontwerpbesluit vervangt grote delen van de huidige Diergeneesmiddelenwet.

Besluit diervoeders
In het Besluit diervoeders worden de regels die voortkomen uit 10 Europese verordeningen en één richtlijn ondergebracht. De regeling zal volledig vergelijkbaar zijn met de thans geldende Regeling diervoeders.

Voor vragen over deze of andere wetgevingsonderwerpen kunt u zich richten tot uw adviseur, brancheorganisatie of het PDV (pdv@hpa.agro.nl)