Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 21-07-2011 Schadeclaim van 60 miljoen na wanbeleid corporatie

Woningstichting Servatius stelt ex-bestuurder Verzijlbergh en acht oud-toezichthouders aansprakelijk voor de strop van 60 miljoen die de Maastrichtse corporatie heeft geleden op het campusproject. De Woonbond vindt het een goede zaak dat de verantwoordelijken worden aangesproken.

In een persbericht zegt Servatius dat `zij de enorme risico's die de organisatie liep bij het realiseren van het Campus-project op grove wijze onderschat hebben.' Uiteindelijk heeft Servatius het studentencampus-project, dat was ontworpen door de bekende Spaanse architect Calatrava, noodgedwongen stopgezet.

afbeelding: geld door het afvoerputje Het project bleek financieel onuitvoerbaar en heeft de Maastrichtse woningcorporatie opgezadeld met een schade van ten minste 60 miljoen euro. `Wij zijn van mening dat er nooit op een dergelijke onverantwoorde manier met maatschappelijk geld omgegaan mag worden. Servatius vindt het belangrijk dat degenen die eindverantwoordelijk én ernstig verwijtbaar zijn geweest, daarop aangesproken worden', aldus het persbericht. Op basis van gedegen juridisch advies heeft Servatius daarom besloten om de oud-bestuurder aansprakelijk te stellen voor de geleden financiële schade. Ook acht leden van de toenmalige Raad van Toezicht worden aansprakelijk gesteld.

Verrast

Voormalig toezichthouder en oud-gedeputeerde Bronckers reageert in De Limburger/Limburgs Dagblad verrast. `Ik begrijp dat ik nu met mijn opvolgers in discussie moet. Ik werp verre van me dat ik me niet goed van mijn taak heb gekweten.' Ex-directeur Verzijlbergh zegt in Trouw de procedure met vertrouwen af te wachten. 'Wat wil Servatius hiermee bereiken? Ik heb geen 60 miljoen op de bank staan, en de voormalige leden van de raad van toezicht ook niet.' Het Campusproject was volgens hem niet slecht voorbereid. 'Laat Servatius maar eens aannemelijk maken dat tien jaar voorbereidingen niet deugden. De zaken waren wel degelijk goed voorbereid.' Volgens Verzijlbergh zit de minister van wonen achter de schadeclaim. 'Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de minister hier een rol in speelt. De Tweede Kamer heeft aangedrongen op onderzoek naar bestuurlijke aansprakelijkheid bij corporaties. De Rijksoverheid wil ze stevig aanpakken en zet procedures in gang op grond waarvan directeuren kunnen worden aangepakt', aldus de oud-topman in Trouw.

Een potje van gemaakt

Beleidsmedewerker René van Genugten van de Woonbond vindt de schadeclaim van Servatius een goede zaak: `Het oude bestuur en toezicht van Servatius hebben er echt een potje van gemaakt. Ze hebben vele tientallen miljoenen huurdersgeld met wanbeleid door het putje laten lopen, veel meer nog dan alleen het verlies van 60 miljoen op het campusproject. Goede zaak dat de betrokkenen op deze manier op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken. Veel beter dan afvoeren door de zijdeur met een forse gouden handdruk, zoals onlangs bij Woonbron in Rotterdam gebeurde.'