Ingezonden persbericht


Amsterdam, 21 juli 2011

Vijf fotografen genomineerd voor TheaterFotoPrijs 2011

Uit meer dan 200 inzendingen zijn fotografen Joris van Bennekom, Robert Benschop, Hans Gerritsen, Sanne Peper en Leo van Velzen genomineerd voor de TIN TheaterFotoPrijs 2011. Het is de prijs voor de beste spelfoto van een professionele theaterproductie uit het afgelopen seizoen. 'De foto's zijn intrigerend en geven precies weer waar de voorstelling over gaat. Een mooie mix van emoties en beelden. Bovendien zijn ze van fototechnisch hoge kwaliteit', aldus juryvoorzitter Jan Gras.

De nominaties voor de TheaterFotoPrijs 2011 zijn:
Joris van Bennekom - NEW Productions, Soldaat van Oranje ­ De Musical Robert Benschop - Korzo producties - 2Halves
Hans Gerritsen - Introdans - Walk of fame
Sanne Peper - Toneelgroep Oostpool ­ Hammlet
Leo van Velzen - Bos Theaterproducties - De Avonden

De jury
De jury bestaat naast voorzitter Jan Gras (directeur van het Agora Theater Lelystad) uit Patricia Steur (fotograaf en documentairemaker), Hans Kemna (casting director en fotografie verzamelaar) en Nellie de Boer (fotograaf en winnaar TheaterFotoPrijs 2010).

Het TIN maakt begin november de winnaar van de TheaterFotoPrijs bekend samen met de winnaars van de overige TIN TheaterPrijzen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.500.

De TIN TheaterPrijzen
Onder de TIN TheaterPrijzen vallen de TheaterAffichePrijs (sinds 1992), de TheaterFotoPrijs (sinds 2006; voorheen de TIN/VVTP Theaterfotoprijs) en sinds 2009 de Wijnberg ScenografiePrijs. Het TIN vestigt met deze prijzen de aandacht op de vaak onderbelichte disciplines van het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Op hun beurt vertellen zij het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt. Een deel van de inzendingen neemt het TIN op in zijn uitgebreide collectie die inmiddels meer dan 100.000 theaterfoto's, 30.000 theateraffiches en 30.000 scenografie stukken (maquettes, maskers, kostuums, ontwerpen, rekwisieten) bedraagt.

Over Theater Instituut Nederland (TIN)
Theater Instituut Nederland (TIN) collectioneert, documenteert en presenteert de theatergeschiedenis. Tevens beheert het de grootste theatermediatheek van Europa. Het TIN organiseert debatten, fysieke en virtuele tentoonstellingen en educatieprogramma's, organiseert internationale informatievoorziening en promotie en zorgt voor afstemming binnen de theatersector. Zo werkt het TIN aan het versterken van de maatschappelijke positie van theater en draagt het bij aan een rijk en inspirerend theaterklimaat in Nederland.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie (