FNV

FNV Jong: Veiligheid vakantiewerker in gevaar

FNV Jong vreest voor de veiligheid van ruim een miljoen jongeren die deze zomer een vakantiebaantje hebben. Jongeren met een vakantiebaantje hebben twee keer zoveel kans op een arbeidsongeval als andere werknemers. Veel vakantiewerkers mogen geen pauze opnemen en moeten tot 's avonds laat doorwerken. Dit blijkt uit gisteren door de Arbeidsinspectie uitgebrachte resultaten over vakantie- en bijbanen. Bij de helft van alle bezochte bedrijven zijn boetes of waarschuwingen uitgegeven.

Dennis Wiersma (FNV Jong voorzitter): 'De Arbeidsinspectie moet eindelijk eens een keer de werkgevers aanpakken, die het niet zo nauw nemen met de regeltjes.' FNV Jong vindt het onbegrijpelijk dat dit Kabinet blijft bezuinigen op de Arbeidsinspectie. Door deze bezuinigingen kan de Arbeidsinspectie in 2011 geen nieuwe inspecties doen. Wiersma: 'Als de helft van de werkgevers misstanden begaat kan het niet zo zijn dat de inspectie zijn handen er vanaf trekt. '

Dat vakantiewerkers lange dagen maken bleek ook al uit recent vakantieonderzoek van FNV Jong. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat bijna een op de acht werkgevers vindt dat de jonge vakantiewerkers zelf moeten uitzoeken welke rechten en plichten ze hebben. Twee op de vijf werkgevers geeft aan niet te weten of er vanuit de cao specifieke regels van toepassing zijn op vakantiewerkers. Het lijkt er dus op dat werkgevers misbruik maken van de onwetendheid, naïviteit en onzekerheid van de vakantiekrachten, aldus FNV Jong.

Teun, een jonge vakantiewerker: 'Ik werk in de bediening bij een restaurant, en ik werk vanaf 18:00 tot 23:30 uur zonder pauze en ik ben 16. Dat mag toch niet?'. Om dit soort onwetendheid tegen te gaan geeft FNV Jong schoolvoorlichtingslessen, waar iedere les weer blijkt dat jongeren met veel vragen zitten. Via de website van FNV Jong stromen de klachten en vragen binnen.

FNV Jong trekt met een busje de komende weken het land in om vakantiewerkers en bedrijven die het goede voorbeeld geven op te zoeken. http://www.fnvjong.nl/over-fnv-jong/acties/Vakantiewerkcampagne