UNICEF


Wat doet UNICEF in de Hoorn van Afrika

UNICEF levert in de Hoorn van Afrika levensreddende hulp op het gebied van voeding, gezondheidszorg, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.
2011-07-21

21 juli 2011

Droogtes zijn anders dan andere natuurrampen: ze leiden op een sluipende manier tot humanitaire drama's. De combinatie in de Hoorn van droogte, stijgende voedselprijzen en conflict is een dodelijke. Kinderen lopen hierbij het grootste risico slachtoffer te worden van de omstandigheden.

Om de gevolgen van deze dodelijke droogte op te vangen, is UNICEF bestaande programma's aan het opschalen. UNICEF heeft programma's op het gebied van voeding, zorg, water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en kinderbescherming. Zo vangt UNICEF bijvoorbeeld alleenstaande en ondervoede kinderen in vluchtelingenkampen op, omdat veel kinderen tijdens de vlucht hun ouders zijn kwijtgeraakt. Alle programma's voert UNICEF uit in samenwerking met humanitaire partners zoals de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Voeding

11

Therapeutische melk staat klaar in de UNICEF-opslag in Somalie. Het zal snel worden vervoerd naar voedingscentra.

UNICEF coördineert alle noodhulp op het gebied van voeding in Kenia, Ethiopië, Somalië en Djibouti. In Ethiopië zijn 34.000 ondervoede kinderen geholpen, in Somalië 70.000 en in Kenia 12.000. Dit doet UNICEF onder andere door therapeutische voeding uit te delen - direct aan de bevolking of via voedingscentra. Plumpy Nut is een voorbeeld van therapeutische voeding. Het is een soort pindakaasreep, maar dan verrijkt met essentiële vitaminen en mineralen. Een ernstig ondervoed kind heeft drie repen Plumpy Nut per dag nodig. Dit kost ongeveer 1 euro per dag en in totaal 38 euro per maand Om een ernstig ondervoed kind weer helemaal op de been te krijgen met therapeutische voeding, medicijnen en voorlichting, heeft UNICEF ongeveer 150 euro nodig.

Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne

Waterpompen

Waterpompen staan klaar in de opslag van UNICEF, gepland om op maandag 18 juli naar Zuid-centraal Somalië te gaan.

UNICEF coördineert alle noodhulp op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiene. Naast de coördinatie van deze noodhulp, repareert UNICEF bestaande waterpompen en graaft UNICEF waterputten om de bevolking van schoon drinkwater te voorzien. Ook voeren tankwagens schoon drinkwater aan. Dit water wordt opgeslagen in door UNICEF aangeleverde waterreservoirs. In Ethiopië zorgt UNICEF voor toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor meer dan 280.000 mensen en in Somalië voor meer dan 1 miljoen mensen. In het grote vluchtelingenkamp in Dadaab (Kenia) zorgen UNICEF en haar partners voor schoon drinkwater.

Gezondheidszorg

Door ondervoeding zijn mensen extra kwetsbaar voor ziektes als mazelen, polio, diarree en longontsteking. Om de verspreiding van deze dodelijke ziektes te voorkomen, helpt UNICEF de overheden in Kenia, Ethiopië, Somalië en Djibouti met het opzetten van vaccinatiecampagnes en gezondheidscentra. In deze gezondheidscentra kunnen kinderen behandeld worden tegen bijvoorbeeld diarree. In Somalië verstrekt UNICEF hulp aan 114 gezondheidscentra en 351 gezondheidsposten, die samen 900.000 mensen helpen die getroffen zijn door de droogte.

Ook in vluchtelingenkampen zijn mensen extra kwetsbaar: ze zitten er dicht op elkaar en krijgen slecht te eten. Om deze reden helpt UNICEF mee aan een gezondheidsactie in het vluchtelingenkamp Dadaab (Kenia) en de daaromheen gelegen getroffen gebieden. Van 25 juli tot en met 29 juli is er een grote vaccinatiecampagne (tegen mazelen en polio) en verstrekt UNICEF vitamine A ter verhoging van de weerstand en ontwormingstabletten.

Onderwijs


* UNICEF coördineert alle noodhulp op het gebied van onderwijs.
* UNICEF zorgt voor tenten als tijdelijke klaslokalen op nieuwe locaties (vooral vluchtelingenkampen). Kinderen kunnen zo naar school blijven gaan en overdag in een beschermde omgeving verblijven.

Kinderbescherming


* UNICEF coördineert alle noodhulp op het gebied van kinderbescherming.

* In Somalië helpt UNICEF met het documenteren van ernstige kinderrechtenschendingen.