Warchild


Kidsrace: Basisschool Prinsenhof 2 fietst de oorlog uit 258 kinderen

21 juli 2011 - Op donderdag 14 juli 2011 stond Alkmaar op zijn kop: de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Prinsenhof 2 uit Alkmaar hebben met een kidsrace een bedrag van maar liefst 3100 euro opgehaald voor War Child! Een verslag van de dag zelf...

Terwijl de weergoden ingehouden toekijken stellen de leerlingen van groep 7 van de Prinsenhof 2 in Alkmaar zich met strakgespannen gezichten aan de start op. Zij zullen het spits afbijten van het wielerspektakel Tour de Prins. Dreigende wolken, de windstilte voor de aangekondigde storm. Het is quartoze julliet 2011. Zomer in Nederland, het weersalarm voorspeldt harde windstoten en wateroverlast. Maar regen en wind vergroten alleen de heroïek van wielerkoersen.

Als om negen uur precies lokale held Bert Doperwt in zijn groene trui het startschot afvuurt vertrekken de renners voor hun dikkebandenrace. Direct is het spel op de wagen, al na 1 ronde scheidt een groepje toppers zich af. Maar de koers duurt niet 1 ronde, het is 15 minuten volle bak tot aan de finish. En na groep 7 volgen alle andere groepen van de school voor hun eigen koers. Toegejuicht door het, ondanks het slechte weer, toegestroomde publiek rijden de leerlingen de hele ochtend hun koersjes. De gele trui, de gladiolen en de eeuwige roem lonken aan de meet.

Maar de jonge coureurs rijden niet alleen voor hun eigen eer. Als echte profs hebben de leerlingen sponsoren gezocht. Opa's, oma's, vaders, moeders en buren hebben beloofd de leerlingen per ronde een bedrag te betalen. Onder het motto `fiets de oorlog uit een kind' is de totale opbrengst van de race voor WarChild. Dus rijden de deelnemers zich het snot voor de ogen om zoveel mogelijk rondes af te leggen. Steeds dieper liggen de ogen, steeds moeilijker draaien de benen. AFZIEN, in hoofdletters, om kinderen in oorlogsgebieden een betere toekomst te bezorgen.

Als tijdens de huldigingen de gele truien over ranke rennersschouders getrokken worden, tellen elders de juffen en meesters van de school de opbrengst. Ze komen tot een indrukwekkend eindbedrag van EUR 3100,-! Dat is genoeg geld om ruim 258 kinderen per jaar te helpen! Een geweldige prestatie van de leerlingen van de Prinsenhof 2 uit Alkmaar.

Wat een prestatie, wat een bijzondere actie! War Child bedankt alle leerlingen, ouders, juffen en meesters en Paul van Schagen voor alle inzet en enthousiasme!

Klik hier voor een sfeerimpressie.

Zie het origineel