Wetterskip Fryslân

reuzenberenklauw met Drents heideschaap

Wetterskip Fryslân bestrijdt reuzenberenklauw met Drents heideschaap

donderdag, 21 juli 2011
Wetterskip Fryslân zet schapen in bij de bestrijding van de reuzenberenklauw op een waterkering in Delfstrahuizen. Sinds deze week grazen op de kade langs de Pier Cristiaan-sloot 250 Drentse heideschapen die de reuzenberenklauw eten. Wetterskip Fryslân wil de plant verwijderen, omdat deze de stabiliteit van de kade in gevaar brengt. De inzet van schapen past ook bij de doelstelling van Wetterskip Fryslân om minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Op verschillende locaties in Fryslân heeft het waterschap te maken met de reuzenberenklauw. De plant kan erg groot kan worden, waardoor de onderbegroeiing verdwijnt en de ontwikkeling van een goede grasmat op de kaden wordt belemmerd. En juist aan deze grasmat ontleent de kade haar stevigheid. Een stabiele kade beschermt de achtergelegen polder tegen overstromingen.

Drents heideschaap

Wetterskip Fryslân kiest bij het korthouden van de grasmat op de waterkeringen wel vaker voor het inzetten van schapen. Vooral op kadegedeelten die moeilijk te bereiken zijn met maaimachines. Afhankelijk van de situatie wordt bekeken wat de beste oplossing is en welk schapenras er kan worden ingezet.

Herderin Hilde Groen begeleidt de kudde op de kade bij Delfstrahuizen

Herderin Hilde Groen begeleidt de kudde op de kade bij Delfstrahuizen

Bij het bestrijden van de reuzenberenklauw is gekozen voor het Drents heideschaap, omdat die de plant wel lust. De schapen eten de reuzenberenklauw tot de stengel of wortel kaal. Dit vormt een grote aanslag op de voedselreserves van de plant. De plant gaat niet direct dood; de schapen zullen nog een aantal keren moeten terugkomen om de klus te klaren. Herderin Hilde Groen van Henry Hoiting Beter Beheer Begrazingsadvies begeleidt de 250 Drentse heideschapen en wordt hierbij ondersteund door twee goedgetrainde honden.

Bestrijding reuzenberenklauw

Flora- en faunamedewerker Flora Rosenbrand van Wetterskip Fryslân vertelt dat er verschillende manieren zijn om de reuzenberenklauw te bestrijden: van maaien tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. "In de praktijk is gebleken dat maaien alleen op de korte termijn resultaat geeft; de plant herstelt zich na het maaien erg snel en kan zelfs nog zaden geven. Het bestrijden met chemische middelen willen we binnen Wetterskip Fryslân zoveel mogelijk beperken. Vandaar dat we nu hebben gekozen voor het bestrijden door middel van begrazing."

De reuzenberenklauw zijn grote planten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. De planten kunnen een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter. Naast de ecologische problemen, is de reuzenberenklauw gevaarlijk voor mensen. De plant scheidt namelijk een helder waterachtig sap af. Dit sap bevat chemicaliën die geactiveerd worden door zonlicht, met brandwonden tot gevolg. Langs de kade in Delfstrahuizen ligt een fietspad. Als de reuzenberenklauw door de schapen is verwijderd, vormt deze niet meer een gevaar voor de fietsers die in de berm willen recreëren.